PREPORUKE

Kako pripremiti djecu za nastavu u novim uvjetima

Naučit ćemo djecu šta je socijalna distanca i da je to za njihovo dobro i zdravlje, kaže Ibrahimović

Brojni izazovi za organizaciju nesmetanog odvijanja nastave. Ilustracija

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

25.8.2020

Nakon višemjesečnog održavanja online nastave u protekloj školskoj godini, učenici od drugog do petog razreda dva kantona u FBiH 2. septembra sjedaju u školske klupe i tako će započeti novu nastavnu godinu, dok će prvačići u klupama biti od 1. septembra. U ostalim kantonima nastava će, kako je ranije najavljeno, početi 7. septembra.

Dovoljna udaljenost

Ibrahimović: Posebna pažnja za prvačiće. Arhiv

Način odvijanja nastave dosta je izmijenjen zbog pandemije koronavirusa, pa će tako đaci u Sarajevskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu morati nositi maske sve do ulaska u učionicu, a tokom nastave učitelji su zaduženi za poštivanje ove mjere, dok djeca nisu. 

Namir Ibrahimović, direktor OŠ „Safvet-beg Bašagić“ iz Sarajeva, objasnio je za “Dnevni avaz” kako će se organizirati početak školske godine, a koji će biti zajednički imenilac za djecu u Federaciji BiH.

- Roditelje nećemo obavezivati na bilo šta osim na razmjenu informacija. Učenici će morati nositi medicinske maske do ulaska u školu. Roditelji ih mogu dopratiti, gdje ih dalje preuzimaju učitelji. U suštini, morat ćemo razmisliti o modalitetu kako ćemo organizirati prvi dan škole za prvačiće. Nećemo stvarati gužvu, ali ćemo osigurati da se djeca osjećaju prihvaćeno, odnosno da ih roditelji nisu ostavili, jer je to za njih veoma važno - govori Ibrahimović.

Kada je riječ o broju učenika u jednoj prostoriji, kaže da je ostala mjera koja se navodila od samog početka, a to je 15.

- U našoj školi prostorije su dovoljno velike da možemo organizirati boravak 15 učenika kako bi djeca bila dovoljno udaljena. Neće imati više od četiri časa, a svaki će trajati po pola sata - pojašnjava Ibrahimović.

Bitno je naglasiti da će nastava počinjati u različitim terminima kako bi se izbjegla gužva pri ulasku, odnosno izlasku učenika. Također, učenici će moći nositi užinu od kuće, što je i preporučljivo.

Ali najveći problem u samom početku škole je kako izbjeći bliske kontakte među djecom.

- To će biti vrlo teško, naročito za vrijeme pauza. Ali tu smo da učimo djecu šta znači poštivanje distance, rad u drugačijim okolnostima radi njihovog zdravlja i dobrobiti. Niko ne očekuje da će to biti odmah, ali vjerujemo da će brzo sve naučiti i ponašati se u skladu s tim - potcrtava naš sagovornik.

Poštivanje mjera

Sve epidemiološke mjere se moraju poštivati. Ilustracija

Školama će biti osigurane dovoljne količine dezinfekcionih sredstava, kao i drugih potrepština, da bi se poštivale osnovne epidemiološke mjere.

- Sigurno je da nećemo tražiti od roditelja da djeca u školu nose dezinfekciona sredstva - dodaje Ibrahimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.