ODMORI U BiH

Travnik: Vezirski grad u srcu Bosne

Prvi čovjek Travnika, nečelnik Admir Hadžiemrić, istakao je kako je grad prepoznatljiv po mješavini nasljeđa iz osmanskog i austrijskog perioda

A. Fazlić / Avaz.ba

Tvrđava u Travniku

Foto: A. Fazlić


Vezirski grad Travnik poznat je po brojnim znamenitostima, u Travniku je smještena rodna kuća Ive Andrića, zavičajni muzej te tvrđava.  

Gradić smješten u srcu Bosne i Hercegovine bio je i domaćin grupi novinara pod incijativom odmori u BiH koja ima za cilj promociju turističkih potencijala naše države i koja će pomoći građanima da lakše odaberu destinaciju za odmor.

Mješavina nasljeđa

Prvi čovjek Travnika, nečelnik Admir Hadžiemrić, istakao je kako je grad prepoznatljiv po mješavini nasljeđa iz osmanskog i austrijskog perioda. 

- Zadovoljstvo mi je da je Travnik domaćin grupi medija koji promovišu kako ljepote BiH tako i ljepote Travnika. Naš grad baštini tradiciju bosanske kulture produhovljenu djelima Ive Andrića - naveo je Hadžiemrić.

Nemoguće je doći u Travnik, a ne probati travnićke ćevape, u vezirskom gradu je napravljena i najveća porcije od 2.160 ćevapa. Pri posjeti Travniku nezaobilazna je i posjeta rodnoj kući nobelovca Ive Andrića.

Viši kustos Enes Škrbo je istakao kako je sam pisac negodovao da se za vrijeme njegovog života njegova rodna kuća pretvori u muzej posvećen njegovom životu i radu.

- Vidjevši takvu reakciju Andrića, predstavnici općine Travnik su postupili onako kako je on pisao u svojim djelima, objasnivši mu da ljudi žele napraviti jednu biblioteku u kojoj bi se izložila njegova djela, jer je bilo sve više stranih turista koji su dolazili da vide sve simbole Travnika o kojima je on pisao u svojim djelima - kaže Škrbo.

Zavičajni muzej Travnika ove godine obilježava 70 godina. Direktorica muzeja Fatima Maslić ističe kako muzej čuva različite vrste nasljeđa.

- Muzej je jako posjećen, a pandemiju smo iskoristili kako bismo unutar muzeja uradili neke stvari koje inače ne stižemo i pružili bolju ponudu našim posjetiocima - navodi Maslić.

Simbol grada Travnika je i tvrđava koja je i najstariji spomenik grada, kako navodi Amela Tiro, turistički vodić.

- Danas tvrđava predstavlja jednu od najinteresantnijih turističkih lokacija grada i rijedak je primjer gdje su se sačuvane različite faze - kaže Tiro.

Zatvaranje granica

Zatvaranje granica uticalo je i na turizam grada Travnika, navodi Miroslav Matošević direktor turističke zajednice srednjobosanskog kantona.  

- Svi gosti su dobrodošli. Mi konstantno radimo kako na promociji Travnika tako i na promociji srednjobosanskog kantona nastojeći unaprijediti sadržaj i prilagoditi cijene - kaže Matošević.

Više o temi Travnik

U PROTEKLA 24 SATA
KCUS: Testirano 150 uzoraka, 29 novozaraženih
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na