NASTAVAK AKCIJE VESLO

Preko Drine krijumčarili migrante: Uhapšene dvije osobe

Do sada je tokom rada na predmetu „Veslo“, na teritoriji Bosne i Hercegovine i Republike Srbije uhapšeno 18 osumnjičenih

Drina: Granična policija BiH ima pune ruke posla. Arhiv

Avaz.ba

27.8.2020

Koordiniranom akcijom Tužilaštva BiH i Državne agencije za istragu u zaštitu (SIPA) u suradnji sa partnerskim institucijama Srbije, uhapšene su osobe za organizirano krijumčarenje migranata preko granice na rijeci Drini. 

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, pripadnici SIPA-e, u suradnji sa kolegama iz MUP-a RS i asistenciju OSA BiH, na području Bratunca uhapsili su dvije osobe.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su kao članovi međunarodne skupine za organizirani kriminal, koja je organizirana radi prebacivanja ilegalnih migranata iz Srbije u BiH i dalje prema zemljama EU, te da su počinili krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata.

- Osumnjičene osobe u okviru operativne međunarodne akcije “Veslo”, pod istragom su i osumnjičene su da su djelujući sa njima poznatim osobama sa područja Srbije, sudjelovali u planiranju, organiziranju i realiziranju krijumčarenja ilegalnih migranata sa teritorije Srbije na teritoriju Bosne i Hercegovine, preko vodene granice na rijeci Drini – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema dostupnim informacijama, veliki procenat ilegalnih migranata na području BIH, u našu zemlju ulazi upravo preko granice na rijeci Drini, uz pomoć osoba koje radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vrše nezakonite radnje na prijevozu i krijumčarenju migranata.

Do sada je tokom rada na predmetu „Veslo“, na teritoriji Bosne i Hercegovine i Republike Srbije uhapšeno 18 osumnjičenih pripadnika skupine za organizirani kriminal, koji se sumnjiče da su organizirali i sudjelovali u krijumčarenju najmanje 245 migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon što ispita osumnjičene osobe, postupajući tužitelj odlučit će o daljim aktivnostima u ovom predmetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.