SARAJEVO

Svečano uručene Plakete 'Nino Ćatić' u sarajevskoj Vijećnici

Priznanje, dodijeljeno preminulom novinaru, uručeno je njegovoj sestri Azri Malić-Sadiković, a u ime Televizije 5 nagradu je primio njen direktor Adis Tucaković

Svečano uručene Plakete 'Nino Ćatić'. FENA

Avaz.ba

29.8.2020

Doajeni bosanskohercegovačkog novinarstva Mirza Sadiković (posthumno) i Šemso Tucaković, te kolektiv Televizije 5, dobitnici su priznanja – Plakete "Nino Ćatić".

Svečano uručenje priznanja upriličeno je danas u sarajevskoj Vijećnici u organizaciji Udruženja novinara i medijskih radnika "Nino Ćatić". 

Plakete zaslužnim pojedincima i jednom kolektivu dodijeljene su povodom godišnjice rođenja novinara i pjesnika Nihada Nine Ćatića, a u znak sjećanja na ličnost i djelo tog srebreničkog heroja i ratnog izvještača.

Kako je prilikom uručenja priznanja kazao predsjednik Udruženja "Nino Ćatić" Mirsad Sinanović, posthumno nagrađeni Mirza Sadiković rođen je u Srebrenici, a novinarstvom se profesionalno počeo baviti 1984. u listu "Oslobođenje" kao dopisnik s područja Bihaća i šire regije. Potom je radio u RTV Sarajevo i RTV BiH. Snažno je angažiran na probijanju medijske blokade tokom minulog rata 1992-1995. Obavljao je dužnost direktora RTV Bihać i ostavio snažan pečat u organizacionom jačanju te medijske kuće, te postao prepoznatljiv po objektivnom izvještavanju u kriznim situacijama. Bavio se publicistikom i književnim radom, a autor je i romana "Tomašica – vjetar tišine".

Tuga i sreća

Dobitnik Plakete Šemso Tucaković je doktor žurnalističko-komunikoloških nauka, a u novinarstvu je snažno angažiran gotovo tri decenije. Njegove ratne izvještaje objavljivale su brojne svjetske agencije i svjedok je brojnih dešavanja tokom agresije na BiH, o čemu je izvještavao i bio glas istine. Bio je načelnik odsjeka u Generalštabu Armije RBiH, a nakon rata profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA i nosilac je počasnog zvanja – emeritus, te autor 20 knjiga.

Po Sinanovićevim riječima, priznanje Televiziji 5 Sarajevo dodijeljeno je za izuzetno kvalitetan program i sadržaj koji nudi gledateljstvu, uz puno poštivanje svih produkcijsko-tehničkih standarda. Radi se o kolektivu koji ima svega devet uposlenih, a proizvodi iznimno kvalitetan program, promovirajući najviše civilizacijske i moralne vrijednosti. 

Priznanje, dodijeljeno preminulom novinaru, uručeno je njegovoj sestri Azri Malić-Sadiković, a u ime Televizije 5 nagradu je primio njen direktor Adis Tucaković. 

Azra Malić-Sadiković je kazala kako je istovremeno tužna i sretna, te da bi bila sretna da je njen brat preuzeo nagradu umjesto nje, izražavajući zahvalnost svima koji njeguju sjećanje na Sadikovićevu ličnost i djelo.

Ponosan na priznanje

Dr. Šemso Tucaković kazao je kako je ponosan na priznanje koje mu je dodijeljeno te da je ono na određen način priznanje svima onima koji su tokom rata bili glas naroda i koji su zahvaljujući velikom entuzijazmu, a bez gotovo ikakve infrastrutture, doprinijeli da istina o dešavanjima u BiH bude objelodanjena.

Direktor Televizije 5 Sarajevo Adis Tucaković iskazao je zahvalnost kolegama koji su utemeljili nagradu koja je jedan vid minimalne satisfakcije za Ninu Ćatića i koji su prepoznali rad jednog malog kolektiva. 

Nino Ćatić, čije ime nosi spomenuto priznanje, bio je novinar iz Srebrenice. Izvještavao je u najdramatičnijim danima za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu. Posljednji put se javio 10. jula 1995. moleći očajnički da se pomogne Srebrenici, a posljednji put je viđen 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag. Njegova majka Hajra Ćatić i dalje traga za posmrtnim ostacima svoga sina.

U njegovu čast, Udruženje koje nosi njegovo ime želi podstaknuti novinare i medijske kuće u BiH da se bave profesionalnim i objektivnim izvještavanjem o svim dešavanjima u zemlji i svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.