REAKCIJA

Popov za "Avaz": Sadašnja vlast Crne Gore teško sebi može dozvoliti da postane bivša

Amfilohije je sada gospodar opozicije i sigurno je da, ukoliko bi se desilo da vladajuće strukture proglase pobjedu, bi onda naišli na žestoku reakciju, smatra Popov

Popov: Naredni dani ključni. Agencije

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

31.8.2020

Aleksandar Popov, politički analitičar i direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada, rekao je danas za "Dnevni avaz" da, nakon parlamentarnih izbora, Crnu Goru čeka velika neizvjesnost, a da će naredni dani pokazati ko će i kako formirati vlast.

Prema njegovim riječima, "sadašnja vlast teško sebi može dozvoliti da postane bivša".

 - Vrlo je sada bitno vidjeti kako će se stvari dalje odvijati. Opozicija je proglasila svoju pobjedu i sada se čeka rasplet. Ako Milo Đukanović proglasi svoju pobjedu, onda može da dođe do ozbiljnih problema do kojih nije došlo u izbornoj noći, kao što su se svi bojali, nego to može da se desi u narednom periodu. Naredni dani su, kažem, ključni jer je tijesan rezultat koji sa sobom nosi nove opasnosti - kaže Popov.

On tvrdi da su izbori u Crnoj Gori pokazali da je Crna Gora duboko podijeljena država i društvo, pogotovo imajući u vidu njihov mentalitet.

- Vidjeli ste da su tokom ovih protesta sve kanalisali Amfilohije i Mitropolija SPC-a. On je čak pozivao pristalice opozicije da ne izlaze na ulice i da ne bi došlo do nemira. Amfilohije je sada gospodar opozicije i sigurno je da bi, ukoliko bi se desilo da vladajuće strukture proglase pobjedu, naišli na žestoku reakciju opozicije, gdje oni tvrde da su pobjednici. U narednim danima će se znati rasplet. Meni je teško pretpostaviti da ova vlast tako ode sa scene - ističe Popov.

Kaže da poslije 30 godina vladavine Đukanovića postoji određen strah šta se može desiti.

 - Ako siđe Đukanović sa scene, on može očekivati razne druge posljedice od onih koji će vlast formirati. Iako on ostaje predsjednik još tri godine, to ne mora ništa da znači, opozicija može da napravi neki ozbiljan scenario, zbog čega nas čeka velika neizvjesnost - govori Popov.

Smatra da je itekako vidljivo koliko se Srbija miješala i umiješala u izbore u Crnoj Gori.

Vidjeli ste kroz izjave zvaničnika i ove auto litije koje su već sinoć počele. Da ne govorimo ranije kakve su poruke slate i od zvaničnika i od medija bliskih režimu - kaže Popov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.