SARAJEVO

Magazinović: Ne može se biti i ministar i zastupnik, ukinuti duple funkcije

Činjenica je da Milo Đukanović ostaje predsjednik Crne Gore bez obzira ko formira vladu nakon jučerašnjih izbora, kazao Magazinović

Magazinović: Ukinuti duple funkcije. Avaz

Avaz.ba / Fena

31.8.2020

Član Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, poslanik SDP-a Saša Magazinović uputio je danas u parlamentarnu proceduru izmjene Izbornog zakona BiH, a kojim bi se ukinule duple funkcije. 

- Iako naš zakon predviđa nespojivost funkcija neposredno pred prošle izbore je napravljen iznimak i očigledno to postaje pravilo. Fizički je nemoguće raditi ta dva posla istovremeno. Zamislite kojim se oblastima mora baviti jedan zastupnik, a ako je on i ministar, to je apsolutno nemoguće. Zbog toga u proceduru ide prijedlog izmjena Izbornog zakona koji predviđa mogućnost da se mandat stavi u mirovanje. To znači da ministar na bilo kojem nivou ima mogućnost da taj mandat stavi u mirovanje. Tako će funkciju poslanika obnašati prvi sljedeći na listi dok traje mandat u izvršnoj vlasti. Kada se završi on se vraća u parlament. U BiH je specifična situacija. Ljudi koji imaju nekoliko hiljada glasova nerado se odlučuju da budu ministri, jer vlada ako padne ostaje bez ičega. Ja sam siguran da je ovaj zakon na snazi i Vijeće ministara bi izgledalo drugačije. Kod nas se pojavila opasna praksa, da se ne uspostavlja vlast - rekao je Magazinović.

Komentirao je i izbore u Crnoj Gori. 

- Činjenica je da Milo Đukanović ostaje predsjednik Crne Gore bez obzira ko formira vladu nakon jučerašnjih izbora. U Parlamentu Crne Gore će biti više crnogorski orijentisanih poslanika nego onih drugih, ko god bude činio vlast. Svi događaji u regiji se prelijevaju iz države u državu jer smo previše mali da se to ne bi dešavalo - naveo je Magazinović. Čestitao je crnogorskom narodu na izlaznosti koja pokazuje odgovoran odnos prema državi i institucijama, kao i to da su demokratska država kadra napraviti fer izbore koje niko nije osporio - naglasio je Magazinović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.