KOALICIONI PARTNERI

Tegeltija najavio sastanke, u SDA ništa ne znaju: Hoće li se partneri dogovoriti u vezi s imenovanjima u OSA-i

Konačan dogovor u vezi sa OSA-om i UIOBiH, za koju je Dragan Čović rekao da je hrvatska pozicija, također, nikada nije postignut

Sastanak lidera održan prije dva mjeseca. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

1.9.2020

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara, najavio je prije nekoliko dana da je u procesu imenovanja kadrova u državnim institucijama otvoren proces imenovanja direktora i zamjenika Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Tegeltija je najavio da će u toku ove sedmice biti održano nekoliko sastanaka vezanih za proces imenovanja. I to kako bi se u naredne dvije sedmice na sjednici Vijeća ministara dostavio prijedlog za imenovanje direktora OSA-e i njegovog zamjenika.

No, Halid Genjac, generalni sekretar SDA, kazao nam je jučer da mu ništa u vezi s ovim sastancima i pregovorima o procesu imenovanja nije poznato.

Osim toga, kada je u pitanju Uprava za indirektno oporezivanje, Tegeltija je istakao da tu postoji apsolutno neslaganje te da su interes za tu poziciju iskazali i Bošnjaci i Hrvati, ali i Srbi.

On je rekao da bi ova pozicija trebala pripasti SNSD-u, tačnije da je red da direktor bude Srbin. No, od ove pozicije za sada ne odustaje ni SDA, a posebno HDZ.

Prije dva mjeseca održan je sastanak lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a da bi se odblokirala imenovanja. No, konačan dogovor u vezi sa OSA-om i UIOBiH, za koju je Dragan Čović rekao da je hrvatska pozicija, također, nikada nije postignut.

U SDA insistiraju da Osman Mehmedagić ostane direktor OSA-e, dok pozicija zamjenika pripada SNSD-u. Ali, kako nam je rečeno nezvanično, SDA neće odustati ni od pozicije direktora UIOBiH niti će oko nje pregovarati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.