RASPLET

BiH dobiva vlast bez SDA

Najkrupniji udarac za SDA nesumnjivo će biti gubitak kontrole nad sigurnosnim agencijama, prije svega nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA)

Dogovor osmorke i partnera za bolju BiH. Fena

Danijal Hadzovic

23.1.2023

Ova bi sedmica trebala biti ključna u formiranju nove vlasti, barem kada je u pitanju nivo Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić najavio je da će tokom sedmice biti održana hitna sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi trebao biti imenovan novi saziv Vijeća ministara BiH.

Sve dogovoreno

Podsjetimo, prethodno je šest probosanskih stranaka sa SNSD-om i HDZ-om dogovorilo imena ministara za novi saziv Vijeća ministara. S obzirom na to da u Predstavničkom domu imaju apsolutnu većinu, potvrđivanje nove vlasti na nivou BiH trebala bi biti samo formalnost. Mandatarki Borjani Krišto su za novi sastav Državne vlade od CIK-a i SIPA-e dostavljena mišljenja o svim kandidatima za ministre.

Na ovaj način otvoren je put pravljenju državne vlasti bez SDA. Cijena gubitka vlasti za ovu stranku je ogromna. Budžet države iznosi više od milijardu KM. Ipak, mnogo je važnija činjenica da se na ovom nivou nalaze neka od najvažnijih ministarstava, kao i agencija.

Tako će SDA ostati bez Ministarstva vanjskih poslova, kao važnog instrumenta preko kojeg je kreirala vanjsku politiku i kadrovirala diplomatsku službu zemlje u skladu sa svojim interesima.

Najkrupniji udarac nesumnjivo će biti gubitak kontrole nad sigurnosnim agencijama, prije svega Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA), koja je prethodnih godina, pod vodstvom Osmana Mehmedagića Osmice, bila jedna od najvažnijih poluga vladavine SDA i bračnog para Izetbegović.

Kontrola nad OSA-om

S obzirom na to da su upravo preko resursa ove institucije vršeni mnogobrojni pritisci na političke oponente i druge institucije, depolitizacija OSA-e mogla bi biti uvod u daleko slobodniji rad i ostalih institucija, prije svega u domenu sigurnosti i pravosuđa, što može otvoriti put raspakivanju nekih od najvećih afera u ovoj državi koje su godinama gurane pod tepih i ostavljane u ladicama.

Formiranje novog saziva Vijeća ministara trebalo bi prethoditi formiranju nove većine i na nivou Federacije BiH, a koju će činiti stranke osmorke i HDZ. Ipak, SDA i dalje gaji nadu da bi mogla blokirati izbor nove Vlade FBiH, zahvaljujući poziciji potpredsjednika FBiH koji formalno ima mogućnost da ne da saglasnost za imenovanje nove Vlade. Za nominiranje kandidata za Predsjedništvo FBiH minimalno je potrebno 11 ruku.

Priznanje poraza

Da je državni nivo izgubljen i da tu definitivno neće moći biti vlast, svjestan je i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je i javno priznao poraz.

- Što se tiče državnog nivoa, nisam siguran da ćemo biti vlast, a što se tiče federalnog, bez nas se neće moći - kazao je Izetbegović u posljednjem javnom istupu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.