GLAVNI IMAM MIZ PLJEVLJA

Ef. Kadribašić: Ovo je otvoreni fašizam, narod je prestravljen

Potrebno je da Dritan Abazović, kao čovjek koji odlučuje o novoj vlasti, bude taj koji će formirati vlast sa onima koji će garantovati bezbjednost i meni, i svima drugima, poručio je ef. Kadribašić

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

2.9.2020

Ef. Kadribašić: Ovo je postalo nešto što se ne može kontrolisati. Avaz

Bošnjaci Pljevalja već nekoliko dana suočeni su sa prijetnjama, napadima, grafitima mržnje, a jutros su razbijena stakla na prostorijama Medžlisa IZ i na njima je ostavljena poruka „Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica“.

Glavni imam MIZ Pljevlja Samir ef. Kadribašić ističe kako sva dešavanja u ovom gradu prerastaju u otvoreni fašizam, te da je načelniku lokalne policije kazao da će on biti odgovoran za sve posljedice, jer policija od početka nije adekvatno reagirala.

- Ovo je postalo nešto što se ne može kontrolisati. Ja više nikoga ne mogu kontrolisati. Ja sam danas imao sigurno 300 poziva. Sve su to pozivi bili od onih ljudi koji su prestravljeni, preplašeni, vjerujte mi da narod više bukvalno ne zna šta da radi – kaže Kadribašić.

Predstavnici MIZ-a od početka pokušavaju uticati na smirivanje stanja, ali situacija se ne mijenja i prijeti da ode predaleko. U posjeti Pljevljima jučer je boravio lider koalicije URA Dritan Abazović, mladi političar od kojeg ovisi daljnji put Crne Gore, koji se susreo i sa imamom i stanovnicima Pljevalja. Na fotografije koje su mu danas poslane iz Pljevalja, Abazović je kratko odgovorio: „Strašno“.

Kadribašić navodi da su ga zvali i vladike Amfilohije i Atanasije i da je to shvatio kao podršku SPC-a na kojoj je zahvalan. Imao je i pozive paroha Gojka Perovića, Alekse Bečića, lokalnih političara iz Pljevalja, a da se ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić još nije ni oglasio.

Iz opozicije, koja važi za izborne pobjednike, krivce traže u DPS-u, ali Kadribašić u to ne vjeruje.


Grafiti mržnje i razbijena stakla - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Oči cijele Crne Gore uprte su u Dritana Abazovića, s kojim je pljevaljski imam prijatelj iz vremena kada se lider URA-e nije bavio politikom.


– Znam da ni njemu nije svejedno, ali on je taj koji sada odlučuje o naredne četiri godine. Hoćemo li živjeti ovako ili ćemo na sve načine pokušati izaći iz svega ovoga. Po prvi put sam u situaciji da ne znam šta da kažem svojoj porodici i prijateljima šta da rade i kako da se ponašaju – kaže Kadribašić.


On ipak smatra da će razum prevladati, poručuje da Bošnjaci ne trebaju nigdje da idu iz Pljevalja i vjeruje da napadi nisu politički motivirani, već da su u pitanju pojedinci i manje grupe koje trenutno niko ne može kontrolirati, a koje će većina osuditi i nadležni organi sankcionirati. Ipak, slaže se sa ocjenama da je Crna Gora na raskrsnici i da je ogromna odgovornost na Abazoviću.


- Potrebno je da on, kao čovjek koji odlučuje o novoj vlasti, bude taj koji će formirati vlast sa onima koji će garantovati bezbjednost i meni, i svima drugima. Ne znam na koji način da objasnim tom čovjeku da je on odgovoran za bezbjednost građana ove države u naredne četiri godine. Neka razmisli. Ja ne mogu da utičem na njega na koju će on stranu otići, ali na kraju krajeva postoji samo jedna strana – mir i stabilnost. Neka izabere mir i stabilnost. Niko još nije umro od gladi, nećemo ni mi, ali mir i stabilnost su u ovom trenutku najbitniji svima – konkretizirao je Kadribašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.