SASTANCI

Tegeltija: BiH će otvoriti granice za strane državljane koji imaju negativan test na koronavirus

Dogovoreno je da otvorimo proces pregovora s MMF-om, rekao Tegeltija

Piše: A. Č. / Avaz.ba

2.9.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.

Sastanak je održan u zgradi institucija BiH.

Tegeltija je nakon sastanka kazao da je usaglašeno i predložit će da granice BiH budu otvorene za strane državljane uz negativan tekst na koronavirus.

- Vlade entiteta će ove odluke potvrditi na svojim sjednicama, a onda i Savjet ministara - rekao je Tegeltija.

Najavio je i da je dogovorena priprema programa zaštite domaće privrede koji će biti ugrađeni u Program ekonomskih reformi BiH.

- Dogovoreno je da otvorimo proces pregovora s MMF-om. Očekujemo da Misija MMF-a bude u oktobru, a dva mjeseca poslije trebali bismo usaglasiti novi aranžman s MMF-om. Očekujemo da se završe razgovori s Evropskom komisijom o makroekonomskoj pomoći. Tražit ćemo da ta pomoć bude predviđena u narednih pet - šest godina kao što je i za članice EU. To bi bilo odlično za finansijsku stabilnost BiH - rekao je Tegeltija.

Novalić je kazao da mu je drago da je utvrđena strategija.

- Jedno je da ćemo držati budžetsku ravnotežu, da ćemo pokrenuti investicionu potrošnju i treće da ćemo donijeti zakone koji će poboljšati poslovno okruženje - kazao je Novalić.

Obratili se Tegeltija, Novalić i Višković. A. Čengić

Istakao je da su uvedene mjere dale rezultat.

- Održali smo nivo zaposlenosti znatno bolji nego okruženje. Dok je Vlada FBiH bila lider u borbi protiv pandemije imali smo dobre rezultate. Danas imamo 123 puta više i mrtvih i zaraženih - naveo je Novalić.

Višković je kazao da se moramo ponašati u skladu s epidemiološkom situacijom i tražiti najbolja rješenja.

- Čak i dok je Novalić ležao u bolnici, a ja u apartmanu zbog korone, čuli smo se i rješavali neke stvari. Naša resorna ministarstva sarađuju. Došli smo da uskladimo mjere koje preduzimaju entiteti i sa takvim načinom rada izađemo pred strane investitore ili zemlje koje žele pomoći BiH. Zajednički projekt nam je izgradnja Koridora 5C - rekao je Višković.

Napomenuo je da su formirali radne timove koji će raditi na izgradnji autoputeva.

- Računamo da finansijski potencijal koji imaju banke u BiH treba da sačuvamo za privredu, a da budžete i investicije osiguravamo od stranih finansijera - napomenuo je Višković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.