MINISTAR PRAVDE BIH

Grubeša za "Avaz": U državni zatvor već prebačeni zatvorenici!

Josip Grubeša rekao je jučer u razgovoru za “Avaz da će se premještanje zatvorenika u zatvor iz sigurnosnih razloga vršiti postepeno

Josip Grubeša. Arhiv

Piše: M. Aščić/Avaz.ba

7.9.2020

Prvi državni zatvor koji je svečano otvoren krajem jula, nakon kadrovskog popunjavanja te završetka obuka za novozaposlene, ovih dana primio je prve zatvorenike i pritvorenike.

Josip Grubeša, državni ministar pravde, rekao je jučer u razgovoru za “Avaz da će se premještanje zatvorenika u zatvor iz sigurnosnih razloga vršiti postepeno kako bi se omogućilo novom osoblju, ali i zatvorenicima, da se adaptiraju.

- Sukladno planu zatvora, premještanje svih zatvorenika treba biti realizirano do kraja godine - kaže Grubeša.



Novo osoblje

Govoreći o Revidiranoj strategiji za ratne zločine, koja još nikada nije usvojena, Grubeša nam je rekao da je dodatno obrazloženje, kojim su otklonjene sve neutemeljene primjedbe, dostavljeno Vijeću ministara. 

- Nema niti jedan razlog da neko ospori kvalitetu ovog dokumenta i da se on ne usvoji. Odugovlačenje usvajanja Revidirane strategije usporava proces rada na predmetima ratnih zločina i pravi štetu krhkom povjerenju stvorenom između naroda u BiH. Usvajanje ovog dokumenta nikad nije smjelo biti sporno. Ostaje da vjerujemo kako to nije učinjeno da se neki počinitelji zaštite, a neke žrtve uskrate za pravdu – kaže Grubeša.

Kada je u pitanju izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, on nam je pojasnio da je još lani formirana Radna grupa u kojoj su predstavnici relevantnih institucija.

- Usljed ozbiljnog slabljenja integriteta u pravosuđu tijekom proteklog perioda, što se vidi iz izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH“, pokazalo se nužnim ciljano poboljšati zakonodavni okvir i predložiti određene izmjene i dopune ovog zakona, kojima će se ponuditi hitne popravke - tvrdi Grubeša.


- Krajnji cilj ovog akona je da kroz funkcioniranje pravosudnih institucija, osim neovisnosti pravosuða, osigura pravnu sigurnost i jednakost graðana pred zakonom - rekao je Grubeša.



Ključna pitanja

S tim u svezi, kako kaže, Ministarstvo pravde BiH je pripremilo Nacrt zakona koji je uraðen po svim preporukama.

- U temeljna pitanja koja su ureðena u Nacrtu zakona, a koja zahtijevaju hitno usvajanje spada: sukob interesa članova VSTV-a, izvješća o imovini sudaca i tužitelja, što uključuje i same članove VSTV-a te njihovu provjeru, osnivanje Jedinice za integritet, pravni lijekovi protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene i dopune vezano za disciplinske prekršaje i postupke koji se vode protiv sudaca i tužilaca – kaže Grubeša.


Šta je cilj izmjena

Grubeša kaže da je u Nacrtu zakona predviđeno da će novi zakon o VSTV-u biti donesen u roku od godinu i da će biti usklađen sa standardima EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.