ISTRAŽUJEMO

Zašto u BiH ne padaju kamate

Dešavaju se stvari koje nisu u skladu s onim što smo učili u školi, kaže Mahmuzić - Bankarski sektor je stabilan, kaže Čavalić

Negativna zona EURIBOR-a trebala bi značiti pad kamatnih stopa u BiH. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

8.9.2020

Pad evropske kamatne stope EURIBOR u negativnu zonu, iako je to na kraće staze povoljnije za dužnike, ipak znači da s ekonomskim tokovima nešto ozbiljno nije uredu.


Rekordan pad

Čavalić: Posmatrati i lokalne faktore utjecaja. Arhiv

Naime, prethodne sedmice evropsku i svjetsku ekonomiju je zatekla vijest o rekordnom padu EURIBOR-a, odnosno kamatne stope po kojoj grupa izabranih evropskih banaka međusobno pozajmljuje novac. 

Ekonomista Admir Čavalić za „Avaz“ kaže da su, dugoročno posmatrano, kamatne stope u BiH vezane za kretanja EURIBOR-a, što znači da negativna zona podrazumijeva pad kamatnih stopa domaćih banaka.

- Ovo naročito vrijedi zbog toga što je uglavnom riječ o stranim bankama koje posluju u BiH. Međutim, moramo posmatrati i kratkoročne, lokalne faktore utjecaja na poslovanje banaka. Bankarski sektor je stabilan, ali je pitanje koliko će se dugo održavati ta stabilnost, a uzimajući u obzir kolaps realnog sektora - smatra Čavalić.

Dodao je da je, kad je riječ o deflaciji, ona prisutna i očekivana i u BiH.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić za „Avaz“ je kazao da se EURIBOR ne može gledati izdvojeno. 


Mahmuzić: Trebamo novu ekonomsku teoriju. Arhiv

- I prije koronavirusa nismo imali teoretsku podlogu za ono što se dešava, tačnije dešavaju se stvari koje nisu u skladu s onim što smo učili. Logično je da Evropska centralna banka (ECB) u vrijeme krize ne može dizati kamatne stope, jer bi se time usporio privredni rast. Teoretski se ne zna šta će se dešavati ukoliko ECB i dalje bude išla u negativnu kamatnu stopu. To znači da prvi put formula koja govori da vremenom raste vrijednost novca više ne funkcionira - pojašnjava Mahmuzić.


Ponuda i potražnja

Dodao je da je ranije bilo takvo pravilo da, ukoliko se novac oroči na 10 godina, na kraju vi imate više, a sad smo u situaciji da će tog novca biti manje. 

- Nakon korone trebamo novu ekonomsku teoriju koja će objasniti trenutna dešavanja u ekonomijama širom svijeta. Prema starim postavkama, negativna kamatna stopa značila bi i smanjenje kamate. Međutim, sad je teško bilo šta predvidjeti. Kamatne stope u BiH se slobodno formiraju, zavise od ponude i potražnje i ne mislim da će doći do smanjenja i uprkos negativnom EURIBOR-u - istakao je Mahmuzić.

Banke bi mogle plaćati za kredite

U teoriji je moguće da EURIBOR toliko padne da bude ispod nivoa marže banke, što znači da bi banka mogla nekome svakog mjeseca plaćati za uzeti kredit. Dobra strana smanjenja EURIBOR-a bi trebala biti motivacija za nove investicije koje pri višim kamatnim stopama ne bi bile isplative i ekonomski opravdane. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.