SUSRET ČOVIĆA I DODIKA

Problem migrantske krize mora se hitno riješiti, država nema strategiju

Jedna od tema sastanka bila je i nefunkcionalnost državne razine oko ključnih pitanja, kao što je konačni strateški pristup i izrada plana rješavanja migrantske krize, saopćeno je iz HDZ-a

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

vođen je razgovor na temu lokalnih izbora u BiH i Gradu Mostaru

Foto: HDZ BiH


Iz HDZ-a BiH su nakon sastanka između lidera ove stranke, Dragana Čovića i predsjendika SNSD-a, Milorada Dodik poslali saopćenje za javnost, kako su to i najavili.

Naveli su da su stranački predsjednici iskoristili sastanak za razgovor o aktuelnoj političkoj situaciji, te radu izvršne i zakonodavne vlasti na državnoj razini.

- Jedna od tema sastanka bila je i nefunkcionalnost državne razine oko ključnih pitanja, kao što je konačni strateški pristup i izrada plana rješavanja migrantske krize. Radi se prije svega o sigurnosnom pitanju koji već odavno ima ozbiljne konture po sigurnost stanovništva Bosne i Hercegovine i mora se hitno rješiti-stoji u saopćenju.

Također, vođen je razgovor na temu lokalnih izbora u BiH i Gradu Mostaru te njihovog održavanja u uvjetima pandemije, osobito osiguranja tehničkih uvjeta.

- Predsjednik Čović ponovio je stav da nema nikakvog pravnog ni zakonskog uporišta niti racionalnog objašnjena za odvajanje lokalnih izbora u Mostaru, ali da konačno održavanje izbora u gradu na Neretvi, pa čak i u ovakvim uvjetima, treba biti motiv da se stvari i na višim razinama pokrenu iz statičnog stanja, prije svega u kontekstu predstojećih razgovora o izmjenama Izbornog zakona-kazali su iz HDZ-a BiH.

Također, rečeno je da su Čović i Dodik najavili  da u sljedećem razdoblju slijede učestaliji sastanci uz šire stranačke delegacije, kao i trilateralni sastanci sa predstavnicima bošnjačkog naroda.

NA VRH

Komentari