KOMENTAR DANA

Fikret montažer

Sada svi „grijesi“ Vlade, ključnih pregovarača i montažera iz afere „Respiratori” dolaze na naplatu. A narod umire

Miralem Aščić. Avaz

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

9.9.2020

Niko ne želi da montira i servisira 100 respiratora koje je firma “Srebrena malina”, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, nabavila za potrebe Federacije u jeku pandemije koronavirusa. Ovi skupocjeni uređaji tako već šest mjeseci stoje uskladišteni i ne mogu se upotrijebiti u medicinskim ustanovama.

Bruka i sramota.

Vijest je ovo koja bi u nekoj normalnoj zemlji, kakva BiH nije, zaslužila veću pažnju i zasigurno pokrenula odgovornost nadležnih, pogotovo što zdravstvene ustanove vape za tim uređajima. Posao montiranja respiratora, vrijedan 150.000 KM, tako će, izvjesno je, biti poništen, čime se samo nastavlja afera “Respiratori”.

Za ove uređaje, za kojima mjesecima traje prava pomama, Vlada FBiH izdvojila je 10,5 miliona KM. Premijer Fadil Novalić, koji je o nabavci aparata pregovarao s Fahrudinom Solakom, direktorom FUCZ-a, i Fikretom Hodžićem stekao je status osumnjičene osobe u Tužilaštvu BiH i u SIPA-i dobio cimere Fahrudina i Fikreta.

A istraga u ovom slučaju traje mjesecima. Polako se, natenane, od aprila sve provjerava. Iz Tužilaštva nas uvjeravaju da je optužnica spremna, no još je nema. Šta se čeka, nikome nije poznato. Jedno je sigurno - naša država je od gotovine napravila veresiju. Niti smo dobili respiratore niti su oni podijeljeni onima kojima su neophodni.

Istina, možda su se ponuđači za montažu opreme uplašili istrage Tužilaštva, ali oni koji bi trebali poslati ponudu, sve i da hoće, iz BiH to ne mogu, jer naša država nema ovlaštene servisere. I tako sve ide ispočetka. Pandemija će ući u zimu, a pitanje je kada će bolnice dobiti respiratore, ko će ih i kada montirati.

O tome je Federacije, kada je davala milione, morala voditi računa. Sada svi „grijesi“ Vlade, ključnih pregovarača i montažera iz afere, dolaze na naplatu. Narod umire, a pare su bačene. Samo nam čarolija može pomoći, ali niko ne zna čija.

Oni koji su krivi za ovu lakrdiju moraju odgovarati. Nedužni su dok se ne dokaže suprotno, ali da je bilo propusta - to je više nego očigledno.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.