SARAJEVO

Saznajemo: Vijeće ministara BiH otvorilo granicu za sve strane turiste

Ova odluka je donesena u trenutku kada su turistička sezona, a i godišnji odmori već gotovo okončani

M. Aščić / Avaz.ba

BiH četiri mjeseca bez turista

Foto: Avaz


Vijeće ministara BiH donijelo je danas na sjednici u Sarajevu odluku kojom se omogućava  ulazak u BiH stranim državljanima koji posjeduju negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 48 sati, saznaje "Avaz". Odluka je, kako saznajemo, usvojena jednoglasno i primjenjivat će se od šest sati ujutro od 12.septembra (subota).

Predsjedništvo BiH je nedavno donijelo zaključak o odobrenju ulaska za državljane Kine, Rusije, SAD i Turske. No, konačnu odluku moralo je dati Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH. Granica je otvorena za sve strane turiste.

Ranije su saglasnost dali entiteti, vlade RS i Federacije.

Ova odluka je donesena u trenutku kada su turistička sezona, a i godišnji odmori već gotovo okončani pa se postavlja pitanje zašto Ministarstvo sigurnosti nije ranije reagiralo na apele turističkih radnika, ali i ministrice turizma i okoliša Edite Đapo  (SBB) i vansjkih poslova BiH Bisere Turković (SDA)

Do sada su u BiH mogli ući samo državljani zemalja članica EU, zemalja šengenskog područja, i to uz negativan PCR test. U BiH mogu ući i državljani Srbije te Crne Gore, bez testa.

Više o temi Vijeće ministara

NA VRH

Podijeli članak na