SASTANCI

Ujić upoznao Cikotića s problemima Službe usljed migrantske krize

Sagovornici su se složili da je pitanje povećanog priliva ilegalnih migranata jedno od ključnih sigurnosnih, ali i humanitarnih izazova za Bosnu i Hercegovinu

Sa sastanka: Potrebno zajedničko djelovanje svih agencija za provođenje zakona. Fena

Avaz.ba

10.9.2020

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić posjetio je, s najbližim saradnicima, Službu za poslove sa strancima, saopćeno je iz te službe.

Direktor Službe Slobodan Ujić upoznao je ministra s trenutnom situacijom povećanog priliva  migranata u BiH. Predmetom rada Službe u 2020. godini bilo je više od 12.000 migranata, dodao je.

Sagovornici su se složili da je pitanje povećanog priliva ilegalnih migranata jedno od ključnih sigurnosnih, ali i humanitarnih izazova za Bosnu i Hercegovinu, te da je potrebno zajedničko djelovanje svih agencija za provođenje zakona kako bi se Bosna i Hercegovina uspješno nosila s ovim pitanjem.

Ujić je upoznao Cikotića sa svim problemima s kojima se suočava Služba usljed migrantske krize, posebno s nedostatkom ljudskih kapaciteta, te s tim koje bi korake trebalo poduzeti u rješavanju ovog sigurnosnog i humanitarnog problema kojim su posebno opterećeni Unsko-sanski i Sarajevski kanton.

Neophodna je izmjena Zakona o strancima, Zakona o Službi za poslove sa strancima, kao i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Službe kako bi njena operativnost bila ojačana te se efikasno odgovorilo na povećan priliv migranata, istaknuto je.

Ujić je zahvalio ministru Cikotiću za posjetu, čestitao mu izbor za ministra te izrazio uvjerenje da će se dobra saradnja Službe za poslove sa strancima i Ministarstva sigurnosti i dalje nastaviti.

Ovo je prva posjeta ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Službi za poslove sa strancima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.