FACEBOOK BRUJI

Stranka ga uhljebila na budžet, on se javno hvalio

Objava, koja je kasnije uklonjena sa profila autora i stranice OO US Ugljevik, poziva i ostale da se „osvijeste“ te glasaju za „poštene i ispravne ljude“

Uhljeb na poslu. Ilustracija

Avaz.ba

11.9.2020

Praćenje predizbornog perioda koji sprovodi Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BIH) pokazuje porast slučajeva zloupotrebe javnih resursa u svrhu političke promocije. Najnoviji primjer dolazi iz Ugljevika, gdje su počinioci putem društvenih mreža otvoreno priznali stranačko zapošljavanje u državnoj firmi pred izbore.

Opštinski odbor Ujedinjene Srpske Ugljevik na svojoj Facebook stranici podijelio objavu svog aktiviste koji se zahvaljuje osobama iz te stranke što su ga „ubacili u državnu firmu“. Na taj način su u Ujedinjenoj Srpskoj, kako autor objave shvata potvrdili da im je omladina na prvom mjestu. Objava, koja je kasnije uklonjena sa profila autora i stranice OO US Ugljevik, poziva i ostale da se „osvijeste“ te glasaju za „poštene i ispravne ljude“. 


- Budući da je zaposlenje u javnom preduzeću cilj mnogih u BiH te da je to moguće samo uz pomoć politike, stranačko zapošljavanje je postala raširena pojava. I pored toga o stranačkom zapošljavanju se rijetko govorilo javno najviše zbog opšteg shvatanja da se radi o nepoželjnoj pojavi. Barem je to sada bio slučaj, navode iz TI BiH.


Pohvala o uhljebljenju. Ujedinjena Srpska

- Zbog takve pravne manjkavosti vremenom se svijest građana promijenila tako se stranačko zapošljavanje više ne posmatra kao zloupotreba političke svrhe i pojava koju treba osuđivati već naprotiv, kao nešto što treba pozdraviti i čemu se treba nadati, navode iz ove organoizacije.

TI BiH kontinuirano prati proces predizborne kampanje u 69 lokalnih zajednica sa 74 terenska posmatrača a ovakve i slične pojave će u naredna tri mjeseca redovno evidentirati i objavljivati putem portala transparentno.ba, te će o svim eventualnim kršenjima propisa obavještavati nadležne institucije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.