DEPORTACIJE

Ko će u BiH vratiti 56 djece iz pakla Sirije

Među njima desetak tinejdžera, a žene bh. ISIL-ovaca izložene torturama - U dva kampa ukupno 75 žena s djecom, najviše u El-Holu, čak 29

M. Aščić / Avaz.ba

Kamp El-Hol prepun djece i žena

Foto: Arhiv


Američki general Kenet Mekenzi (Kenneth McKenzie), koji nadgleda vojno djelovanje na Bliskom istoku, pozvao je prije nekoliko dana partnerske države da vrate svoje građane, posebno djecu, držane u prenatrpanom kampu El-Holu, kojim upravljaju sirijske demokratske snage, koje podržavaju SAD.

Bojno polje

Upozorio je da će se SAD, njihovi saveznici, bez intervencije i novih napora u borbi protiv radikalizacije na bojnom polju vjerovatno boriti protiv djece El-Hola uzrasta između 10 i 15 godina. Skoro četiri godine 56 djece i 19 žena iz BiH nalazi se u izbjegličkim kampovima u Siriji nakon kraha ISIL-a u toj zemlji. Do sada je u našu zemlju deportirano šest žena i 12 djece s grupom u kojoj je bilo sedam ISIL-ovaca. 

Još desetine djece čekaju na deportaciju i za sada nije poznao kada će do povratka, s obzirom i na pandemiju koronavirusa, uopće i doći. Kada su u pitanju muškarci koji su se borili za ISIL, njih je u zarobljeništvu nekoliko stotina.

Među grupom sa ženama je i desetak tinejdžera od 14 do 16 godina. U Sarajevo su krajem prošle godine deportirane Amina Kečo, supruga ISIL-ovca Ibre Ćufurovića, ali i Medina Delić, Sadžida Dedić, Aida Kobić, Mela Horić i njena majka Sabrija Horić.

Nakon što su prošle sve provjere u azilantskom centru Delijaš, vraćene su svojim porodicama. S druge strane, još 18 žena s oko 20 djece nalazi se u dva izbjeglička kampa El-Holu i El-Roju. Pojedine su žene, poput Adele Dolamić iz Tešnja s troje djece, već skoro četiri godine u kampu El-Hol.

Kamp je pod kontrolom sirijskih snaga, ali i saveznika Kurda, koji se, kako nam je nezvanično rečeno, prema ženama, koje su većinom udovice, ponašaju osvetnički. Pojedine su izložene nehumanom tretmanu i nad njima se vrši psihička tortura. Prije dva mjeseca jedna bh. državljanka je preminula u kampu, a iza nje je sam ostao šestogodišnji dječak.

Bez komuniciranja

Alema Dolamić, Adelina sestra, rekla nam je jučer da je stanje u kampu svakim danom sve gore. Kako kaže, upozorena je da su im zabranjeni i mobiteli i kontakt s porodicom.  

- Moj apel državi je da ih dovedu i spase tu djecu. Djeca nisu ništa kriva. Nisu mogli birati roditelje ni mjesto gdje će se roditi, a ovi, ako su krivi, neka im sude u BiH - kaže Dolamić.

S druge strane, u Ministarstvu sigurnosti BiH još nemaju nove podatke o deportaciji. O tome je, kako saznajemo, bilo govora u februaru, ali je pandemija sve usporila.

Ko je sve ostao u kampovima

U Siriji se nalaze Adela Dolamić iz Tešnja s troje djece, Emira Džinić s petero djece i Muamera Muhamedagić iz Cazina, koja ima četvero djece. U Siriji su i Ćazima Hodžić s četvero djece, Selma Sultanović, Fata Fuško-Hodžić i Edina Mulalić sa po dvoje djece, zatim Emina, Sabina i Azemina Sinanović te Meliha Delić. 

Zarobljene su i Almedina Mujčinović i njena majka Fatima, Sedžida Buljubašić i Zlata Šabić s četvero djece, Elvira Karalić-Balić s dvoje, kao i Sadika Zahirović i njene kćerke Naila, Merjem, Hadžera i Ajša. U kampu je Elzedina Berbić s četvero djece, kao i Enesa Džinić s djevojčicom. Ostale su i Amina Handanagić te Ajša Dunić.

NA VRH

Podijeli članak na