REAKCIJE

Analitičar Zlatko Hurtić opovrgava Šatorovića: Izmjene Zakona ne predviđaju 72 radna sata sedmično

Šatorović podmeće radnicima i pokušava se predstaviti kao neko ko brine o njihovim pravima. Na taj način nastoji povratiti poziciju u SSSBiH, kaže Hurtić

Izmjene radnog vremena samo u vanrednom stanju. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

13.9.2020

Selvedin Šatorović, koji se lažno predstavlja kao predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), zloupotrebljava prostor koji mu daju mediji da bi širio neistine o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, kazao je za “Avaz” ekonomski analitičar Zlatko Hurtić.


Izmjene i dopune

Dodao je da Šatorović, između ostalog, širi neistine kako prijedlog izmjena i dopuna tog zakona predviđa da će radnici u FBiH raditi 72 sata sedmično za plaću nižu od minimalne. 

- Radi se o brutalnoj laži koju Šatorović podmeće radnicima i javnosti u pokušaju da se predstavi kao neko ko brine o radničkim pravima. Na taj način nastoji povratiti poziciju u Savezu samostalnih sindikata BiH, gdje ga većina radnika okupljenih u granske sindikate ne priznaje kao svog predstavnika - ističe Hurtić.

On navodi kako je tačno da stav 3., član 39. Zakona o radu tretira preraspodjelu vremena.


Hurtić: Šatorović misli da su radnici glupi. Arhiv

- U tom članu navodi se da samo u slučaju proglašenog stanja prirodne ili druge nesreće, kao i za vrijeme vanrednog stanja u FBiH, i to ukoliko priroda posla to dozvoljava, puno i nepuno radno vrijeme može se preraspodijeliti, s tim da prosječno radno vrijeme ne može biti duže od 72 sata sedmično, a sve s ciljem sprečavanja širenja zaraze i zaštite zdravlja radnika. Ova odredba odnosi se samo za poslodavce od posebnog interesa za FBiH, dakle samo na nekoliko kompanija, uglavnom javnih preduzeća, a ne na sve radnike u FBiH, kako to Šatorović podmeće - naglasio je Hurtić.

Pojasnio je kako to znači da bi radnik u slučaju ovih javnih preduzeća, naprimjer, radio jednu sedmicu 72 sata, a drugu kraće ili nikako, s tim da bi tokom godine na poslu proveo u prosjeku 40 sati sedmično, kao i svi drugi radnici, jer se odredbe o preraspodjeli radnog vremena u Zakonu o radu ne mijenjaju. 


Minimalna plaća

- Šatorović, čini se, misli da su radnici glupi da nasjednu na njegove laži, a nije čudno što su protesti koje je organizirao sa zahtjevom da se prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o radu povuku doživjeli fijasko, jer su oni usvojeni, i to s velikom većinom glasova u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH - zaključio je Hurtić.

Kompliciran zakon

- Šatorović zloupotrebljava javni prostor koji mu se daje da lažima ostvaruje svoje lične ciljeve u ovom slučaju braneći radnike od nepostojećih izmjena Zakona o radu, a sve da bi zadržao svoja visoka primanja. Zakon o radu FBiH je kompliciran sam po sebi, a ovdje govorimo o izmjenama i dopunama koje se ne mogu posmatrati izolirano od drugih odredbi - smatra Hurtić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.