ŽELE DATI DOPRINOS

SDP predstavio svoje mjere za ublažavanje ekonomske krize

Anto Domazet iz ekonomskog savjeta SDP-a smatra da ako izostanu konkretni potezi uslijedit će masovna nezaposlenost

Sa pres-konferencije: Produžiti subvencioniranje doprinosa za minimalne plaće. Fena

Piše: A. J. / Avaz.ba

14.9.2020

Socijaldemokratska partija (SDP) je predstavila svoje mjere za ublažavanje ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa u FBiH. Smatraju da dosadašnje mjere nisu dale rezultate.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je poručio da ne žele biti opozicija koja će iz lošeg stanja izvlačiti benefite.

- Želimo biti različiti. Bez obzira što smo opozicija, želimo dati doprinos - rekao je Nikšić.

Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić istzakao da niti jedan od njihovih 25 amandmana na "korona zakon" nije prihvaćen.

- Tek nedavno su isplaćeni poticaji. U međuvremenu je bilo mnoštvo problema - rekao je Mašić te kazao da je Vladi FBiH trebalo 45 dana da odgovori na prijedlog SDP-a za "korona zakon 2".

Zastupnik SDP-a u Federalnom parlamentu Elvir Karajbić kazao je da je njihov prijedlog da se produži subvencioniranje doprinosa za minimalne plaće i to do kraja ove godine kao i da se izvrši usklađivanje penzija i socijalnih naknada.

- Da se isplate jednokratne naknade za nezaposlene od 200 KM, predlažemo moratorij na otplatu kredita građana i privrede do kraja 2021., predlažemo odgađanje plaćanja određenih nameta kada su u pitanju direktni porezi za kategorije pogođene pandemijom. "Korona zakon 2" je prvi korak. U drugom koraku koji predlažemo je onaj koji se odnosi na socijalne kategorije, a to je porez na dohodak, socijalno osjetljivi porez na doprinose, ta da se donese zakon o minimalnoj plaći - pojasnio je Karajbić.

Anto Domazet iz ekonomskog savjeta SDP-a smatra da ako izostanu konkretni potezi uslijedit će masovna nezaposlenost, a koja će kulminirati u finansijsku krizu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.