AMBASADPOR SAD U TREBINJU

Nelson: Projekt "Snaga lokalnog" pokazao se djelotvornim

Nelson posjetio Narodnu biblioteku u Trebinju za koju je Ambasada SAD izdvojila grant u iznosu od 15.000 KM

Piše: P. Mucović / Avaz.ba

15.9.2020

Nelson tokom posjete narodnoj biblioteci - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson (Eric) posjetio je Narodnu biblioteku u Trebinju, u okviru koje djeluje Američki kutak.

Prema riječima ambasador Nelsona, dugo je želio da dođe u Trebinje da bi vidio kako funkcionira biblioteka koja je pomognuta grantom Ambasade SAD sa 15.000 KM.

- Dugo sam želio da dođem ovdje u Narodnu biblioteku. U okviru projekta 'Snaga lokalnog' ovoj kulturnoj ustanovi pomogli smo grantom od 15.000 maraka. Mi smo željeli vidjeti i naučiti kako možemo pomoći lokalnim partnerima i ovo je, ustvari, bio probni period. S obzirom na to da se pokazao kao djelotvoran - pokrećemo proširenje ovog projekta sa iznosom od pet miliona maraka da bi lokalne ideje u BiH imale podršku - istakao je ambasador Nelson i dodao da projekt "Snaga lokalnog" pomaže da se razvijaju ideje od baze prema gore, a ne obratno.

Zahvalivši se ambasadoru što prati rad ove kulturne ustanove, direktorica Narodne biblioteke Milosava Supić-Vuković podsjetila je šta je to zahvaljujući ovom projektu urađeno.

- Zahvaljujući sredstvima američke agencije za međunarodni razvoj USAID, preko projekta 'Snaga lokalnog' koju je proveo Institut za mlade 'Kult', mi smo uspjeli da upotpunosti promijenimo enterijer naše kulturne ustanove. Stare police smo zamijenili novim, jedan izdvojen prazan prostor upotpunili novim policama, legat Jovana Dučića opremili vitrinama u koje smo smjestili stare i nove knjige. Spasili smo veliki broj knjiga od propadanja i uspjeli da ih bolje skladištimo - istakla je Supić-Vuković i dodala da se nada da će se saradnja nastaviti kroz slične projekte.

Ambasador Nelson sastao se i sa lokalnim partnerima koji učestvuju u programu "BH omladinski lideri" ovdje u istočnoj Hercegovini u Trebinju, mladim ljudima koji rade na tome da svojim idejama koje žele provesti pomognu poboljšanju situacije u lokalnim zajednicama u kojima žive.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.