EPILOG SASTANKA DVA LIDERA

SDA i HDZ BiH bez dogovora, prvo imenovati Vladu FBiH

Bolje je sve odložiti dok se ne završe izbori, poručio Izetbegović

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

16.9.2020

Izetbegović: SDA će insistirati na dosljednoj primjeni Ustava BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je danas novinarima u Sarajevu da nema nastavka razgovora delegacija SDA i HDZ-a BiH dok se ne implementiraju rezultati izbora iz 2018.godine.

On je rekao da je lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću rekao da nema izmjena Izbornog zakona dok se ne formira Vlada FBiH, ali i ispoštuju odluke Ustavnog suda.

- SDA će insistirati na dosljednoj primjeni Ustava BiH. Bolje je sve odložiti dok se ne završe izbori. Čemu izmjene Izbornog zakona, ako se neće implementirati rezultati izbora - kazao je Izetbegović nakon sastanka s Čovićem o izmjenama Izbornog zakona BiH koji je održan u zgradi Parlamenta BiH.

On je rekao da je Čoviću poručio da ne može manjina poništavati volju većine te da se mora odustati od mehanizama koji to koče.

- Čović prije imenovanja Vlade želi prvo riješiti Izborni zakon - kazao je Izetbegović.


Izetbegović je komentirao i koaliciju sa Savezom za bolju budućnost BiH. Rekao je da ona egzistira u Vladi FBiH i u nekoliko kantona.


- Kada su teški odnosi između SBB-a i SDA, Radončić i ja se sastajemo, čujemo se i pravimo pomake. Naprimjer, ovaj dogovor o Mostaru nije uopće napravljen u dobroj atmosferi između SDA i SBB-a. Imamo te oscilacije koje prevazilazimo. Pravimo neke napretke kada su ti odnosi dobri. Što se mene tiče, gledat ću da što više bude tih dobrih momenata između SBB-a i SDA – kazao je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.