KAPITALNI PROJEKT

Radovi na trasi Prve transverzale, počelo rušenje objekata “kasarna”

Premijer je naglasio da je ovo jedini ispravan način realizacije velikih kapitalnih projekata u KS

Piše: A. Č. / Avaz.ba

18.9.2020

Počelo je rušenje objekata “kasarna” u ulici Tešanjska 21 i 23, a u toku su pripreme za uklanjane objekata u ulici Halida Kajtaza od 26 do 32. Radi se o zadnjem preostalom objektu na potezu do ulice Braće Begić. 

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić održao je redovni koordinacijski sastanak nadležnih institucija Kantona, Grada i općina vezano za gradnju Prve transverzale. 

Na sastanku je projekt menadžer Direkcije za puteve Satko Filipović prezentirao okvirni Akcioni plan, a koji je, do naredne koordinacije potrebno dopuniti s dodatnim informacijama i tada usvojiti, kako bi se dobio jedan sistemski dokument s preciziranim aktivnostima, nosiocima tih aktivnosti, te rokovima i planiranim finansijskim sredstvima za njihovu realizaciju. 



Počelo rušenje objekata - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Ovo je, po riječima premijera, jedini pravi model da se krene sa sistemskim radom na rješavanju svih narednih koraka, posebno kada su u pitanju imovinsko - pravni odnosi, s obzirom da se Prva transverzala prostire na više općina.

Dodatno, premijer je naglasio da je ovo jedini ispravan način realizacije velikih kapitalnih projekata u KS. Dogovoreno je i da se ovaj plan upotpuni i s projektno-implementacionim timom zaduženim za realizaciju projekta Prva transverzala, jer je to, kako je potcrtao premijer, osnova za vođenje svakog ozbiljnog i sistemskog zadataka.

U timu trebaju biti predstavnici resornih ministarstava, Direkcije za puteve, općina, komunalnih preduzeća, zavoda za izgradnju, planiranje i razvoj KS, pravobranilac...

- Iako je ova koordinacija napravila značajan napredak i otkočila brojne procese u izgradnji Prve transverzale, ona će ostvariti i vrlo važan rezultat, a to je uvođenje sistemskog vođenja projekata u Kantonu Sarajevo. Na taj način će se precizno znati ko je u projektno-implementacionom timu za koju aktivnost zadužen i odgovoran, jer je postojeći sistem neefikasan - istakao je premijer Nenadić.

Ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč izvijestila je kako su komunalna preduzeća i BH Telekom dostavili svoje saglasnosti, kao i da se sva idejna rješenja privode kraju.

A to će učiniti i Elektroprivreda, najavila je ministrica.

Vlada KS i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša pokrenuli su inicijativu za izmjenu regulacionih planova koja je upućena Općini Centar. 

Kako su naveli iz Općine Vogošća, oni trenutno rade na pripremi plana za urbanističku saglasnost vezanu dionicu tunel Kobilja Glava - Jošanička petlja. Radi se o zahtjevnom projektu, jer ima puno objekata, saobraćajnica i parcela, ali će i to, kako su najavili, biti brzo završeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.