MINISTRICA U VLADI KS

Glamoč reagirala: Netačno je da sam pogodovala firmi svog djevera

U dopisu se navodi da „pismo na koje se novinar poziva i koristi kao izvor za pisanje navedenog teksta, samo je dokaz da se radi o netačnim i neprovjerenim informacijama...

Nihada Glomač. Arhiv

Avaz.ba

18.9.2020

Ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS, Nihada Glamoč uputila je demantij na tekst koji je objavljen u „Dnevnom avazu“, pod naslovom „Ministrica iz SDA štima djeveru posao težak 50 miliona KM?“, u kojem tvrdi da se „na izrazito tendenciozan način iznose se optužbe na račun ministrice Glamoč navodeći rodbinsku vezu kao razlog sklapanja Ugovora između kompanije „Luminos“ i kompanije „Sarajevogas“ u novembru 2018.godine“.

- Istina je da je kompanija „Luminos“ d.o.o. jedina dostavila ponudu na javnom nadmetanju broj:17-7-1-187-3-62/18 na Portalu Agencije za javne nabavke koja je u svemu bila prihvatljiva i kao takva proglašena najpovoljnijom te je potpisan Ugovor sa imenovanom kompanijom. Apsolutno je netačno da je na izbor ove kompanije kao dobavljača led rasvjetnih tijela uticao bilo koji drugi faktor izuzev navedenog. Daleko je gora optužba novinara da je sklapanje posla iz 2018.godine zapravo „uvod u posao težak 50 miliona KM“, koji u Programu rada Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva uopšte ne postoji – tvrdi se u dopisu koji nije potpisan, a proslijeđen je od strane Press službe Vlade Kantona Sarajevo.

Nadalje, u dopisu se navodi da „pismo na koje se novinar poziva i koristi kao izvor za pisanje navedenog teksta, samo je dokaz da se radi o netačnim i neprovjerenim informacijama te se tekstovi kreiraju na bazi „rekla – kazala“, a ne na osnovu stvarnih i provjerenih činjenica.“

Podsjećamo da se radi o anonimnoj krivičnoj prijavi koja je, proslijeđena na našu adresu.

U reakciji koja nam je dostavljena, kaže se da će se krivičnom prijavom Tužilaštvu KS protiv nje, „na najbolji način i dokazati istina koja je u strogoj suprotnosti s tendencioznim klevetama autora usmjerenih protiv ministrice Glamoč“.

- U narednom tekstu objavljenom dana (18.septembra 2020.godine) u dnevnim novinama „Dnevni avaz“, autora N.Aj., kao „reakciju na štimanje poslova ministrice SDA svom djeveru“, u samom uvodu autor navodi „Ozbiljne reakcije izazvala je informacija o namještanju poslova Nihade Glamoč, ministrice komunalne privrede i infrastrukture KS Kantona Sarajevo (SDA) svom djeveru Arminu Glamoču i njegovoj firmi Luminos“, autor potvrđuje klevete i neistine na račun ministrice Nihade Glamoč. Dakle, autor tvrdi da je ministrica Glamoč „štimala“ posao, bez da je zatražio i drugu stranu priče ( u ovom slučaju Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS), što je minimum profesionalnog novinarstva – navedeno je.

Međutim, kao što potvrđuje i link na članak, „Avaz“ je u prvom objavljenom tekstu kontaktirao ministricu Glamoč te jasno prenio njen stav, u kojem je i potvrdila da je potpisala ugovor sa kompanijom u vlasništvu njenog bliskog srodnika.

- Istina je da je usvajanjem Programa rada Ministarstva, a u cilju ažurnosti baza podataka kao i poboljšanja efikasnosti upravljanja procesima izgradnje i održavanja javne rasvjete, planirana nabavka i implementacija Projekta GIS sistema javne rasvjete Kantona Sarajevo u Prijedlogu Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu u vrijednosti od 237.000,00 KM. Dakle, daleko manje od 50 miliona KM, kako to autor tendenciozno navodi u spornom tekstu. Svrha ovog Projekta je ažuriranje svih relevantnih podataka sistema javne rasvjete i povezivanja sa njihovim stvarnim lokacijama u prostoru, automatizacija procesa upravljanja sistemom javne rasvjete, produktivniji rad, skraćenje rokova kod rješavanja kvarova, kao i smanjenje troškova rada i veća efikasnost zaposlenika. Kako se netačno i neprovjereno navodi Projekt GIS sistema javne rasvjete ministrica Glamoč je namještala firmi Luminos d.o.o., a istina je da navedena firma nije u mogućnosti realizirati zahtijevani Projekt obzirom na registriranu djelatnost kojom se bavi te kao takva nije mogla ni aplicirati na Javni poziv za navedeni Projekt što jasno upućuje na neistinitu tvrdnju da „ministrica Glamoč pogoduje svom djeveru kao vlasniku navedene firme“ – tvrdi se u reakciji.

No, to nije u potpunosti tačno, što se može vidjeti i iz objavljenih članaka. „Dnevni avaz“ je u interesu javnosti, između ostalog, objavio i informacije iz krivične prijave u kojoj se opisuje način na koji ministrica Glamoč pogoduje firmi svog djevera obzirom da je već kao direktorica Javnog preduzeća imala poslovni odnos, odnosno potpisivala ugovor.

- Projekt se realizira u cilju dugoročne koristi za Kanton Sarajevo i naše građane, a ne „štimanja“ tendera odnosno poslova određenim kompanijama, kako to autor teksta tendenciozno prikazuje. Napominjemo da se Izbor najpovoljnijeg ponuđača – izvođača radova za bilo koji projekat ili fazu projekta Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS vrši isključivo na osnovu Javnog poziva. Kvaliteta usluge, reference kompanije i cijene su presudni faktori u odabiru najpovoljnijeg ponuđača – tvrdi se u nepotpisanoj reakciji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.