SAZNAJEMO

Kod Počitelja niču temelji najvišeg mosta na Koridoru 5C

Gradnja će koštati više od 65 miliona maraka, a most će spajati dvije obale Neretve

Na gradilištu: Radnici firme „Hering“ postavili šipove #Most Pocitelj 1#. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

21.9.2020

Prvi temelji na izgradnji kolosalnog mosta Počitelj na Koridoru 5C, čija je ukupna dužina 945, a visina 100 metara, postavljeni su prije nekoliko dana, saznaje “Avaz”.

Sve spremno

Most Počitelj najduži je na Koridoru 5C, a njegovom gradnjom, koja će koštati više od 65 miliona maraka, predviđeno je spajanje dvije obale rijeke Neretve.

Preduzeće “Autoceste FBiH” dodijelilo je ovaj posao kineskoj kompaniji “Synohydro Power China”, a podizvodač je hercegovačka firma “Hering”, čiji su radnici već mjesecima na terenu.


Na gradilištu: Radnici firme „Hering“ postavili šipove #Most Pocitelj 1#. Avaz

Na gradnju mosta, kao i dionice Počitelj - Zvirovići, čekalo se pet godina, a radove finansira Evropska investiciona banka.

Nakon što su lani mašine i bageri započeli s pripremanjem terena, s obzirom na to da je gradnja mosta predviđena na desnoj obali, prije nekoliko dana postavljeni su prvi temelji i šipovi, a obavljeno je i njihovo testiranje.

Ovu informaciju potvrdio je za “Dnevni avaz” i Adnan Terzić, direktor “Autocesta FBiH”.


Stotine radnika

On nam je rekao da je postavljanje šipova najteži dio posla, a, kako je pojasnio, gradnja stubova potom ide brže.

Prema informacijama “Avaza”, za izvođače radova otežavajuća okolnost bio je povećan nivo rijeke Neretve, ali se nadaju da će uspjeti završiti postavljanje svih šipova.

Na gradilištu je, bez obzira na pandemiju koronavirusa, više stotina radnika, a mašine se trenutno nalaze na desnoj obali Neretve.


Probno postavljanje asfalta

Kako nam je rečeno, na poddionici Buna - Počitelj, koja je dio dionice Počitelj - Zvirovići, u toku je probno postavljanje asfalta. Ove radove, također, izvodi “Hering”, a poddionica je duga 2,7 kilometara.

Brojke  

11,7  kilometara dužina je dionice Počitelj - Zvirovići  

945   metara je dug, a 100 metara visok most 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.