LIDER SDP-A SRBIJE

Rasim Ljajić za "Avaz": "Mini Šengen“ će ojačati ekonomiju

Tu inicijativu treba gledati kroz ekonomsku, a ne političku prizmu, kaže Ljajić

Ljajić: Politika nije trka na stotinu metara, već maraton. Agencije

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

21.9.2020

Rasim Ljajić, lider Socijaldemokratske partije Srbije, prokomentirao je jučer u razgovoru za „Dnevni avaz“ regionalnu inicijativu „mini Šengen“, u koju bi trebala biti uključena i Bosna i Hercegovina.

On nam je rekao da je svaka inicijativa dobra i da je briselski proces nešto što je na tragu jačanja regionalne saradnje, ali da, iako nije zaživio, „mini Šengen“ je sada prilika da se ojača ekonomija zemalja regiona.


Nema politike

- Sve što ima dominantnu primjesu ekonomske saradnje treba podržati. I ovu inicijativu treba gledati kroz ekonomsku, a ne političku prizmu. Od ekonomske saradnje ćemo imati svi koristi, a ta saradnja podrazumijeva ono što je do sada radila CEFTA – kaže Ljajić.

Tvrdi da je sada potrebno CEFTA-u, kroz novu inicijativu, samo nadograditi i na saradnji raditi.

- Mi moramo potpuno ukinuti barijere i poboljšati infrastrukturu. To je “mini Šengen”. Bez politike, ekonomski zdrav. Inicijativa samo tako ima smisla i šanse da uspije. Zato je dobro da BiH bude dio ove priče – rekao je Ljajić.


Ljajić: Zašto napuštam Vladu Srbije. Agencije

Govoreći o odlasku iz srbijanske vlade nakon 20 godina, kaže da ova vijest nije iznenađujuća, niti ishitrena, a takav rasplet situacije najavio je još lani. Bilo bi, dodaje, sada neozbiljno reći da se tada šalio. Stoji iza svojih riječi i onoga što je javno obećao, a to je da se povlači iz Vlade.

- Rekao sam da neću biti, iako mi je ponuđeno da budem u svakoj vladi. Niti je to prirodno, niti normalno. Čovjek mora da zna da nekad napravi predah, odmor ili pauzu. To činim u trenutku kada je najbolji. Idem kada smo napravili najbolje rezultate, pobijedili u Sandžaku, imamo značajan broj poslanika u Skupštini i dio smo vladajuće koalicije koja će biti dio nove vlade – kaže Ljajić.


Oprt jači

Smatra da bi njegov kredibilitet bio ozbiljno doveden u pitanje da se sada pokajao.

- Ovo nije trka na stotinu metara, ovo je maraton i ja se na taj maraton spremam. Odlazim da bih se vratio, ali opet jači, s jačom strankom, učešćem, i sav napor sada ide u tom pravcu. Mi idemo dalje. Puno je posla u Sandžaku i pred nama je puno političkih borbi, ali ćemo se vratiti jači – kaže Ljajić.


Ubrzo se vraćam

Ovo povlačenje, kako kaže, iskoristit će za konsolidaciju stranke, ali imaju i dalje tri kandidata koji će ga zamijeniti.

- Vidjet ćemo resore, mi imamo spremne kandidate. Ja sam postavio standard, idem čistog obraza, bez afere, ičega. Imam jasan plan šta da radim, ali pokazujući jasnu namjeru da se ubrzo vratim – kaže Ljajić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.