MIGRANTSKA KRIZA

Iz Granične policije BiH oštro odgovorili Šemsudinu Dediću

Ovim putem želimo istaknuti da se radi o netačnim konstatacijama, navodi se u saopćenju

Avaz.ba

Hoffman uputio reakciju

Foto: Arhiv


Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman reagirao je na tvrdnje Šemsudina Dedića zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Rekacija je upućena, kako se navodi, „povodom neutemeljenih, tendencioznih i zlonamjernih ocjena Šemsudina Dedića zastupnika SDA u Zastupničkom domu PS BiH izrečenih na račun rad direktra Granične policije i na koncu poziva na direktorovu ostavku“.

- Ovim putem želimo istaknuti da je apsulutno netočna konstatacija Šemsudina Dedića da je ravnatelj Granične policije BiH glede migrantske krize u Evropi „saopćio javnosti da nije ništa uradio te pokušava odgovornost prebaciti na neke fantomske krivce“ - navodi se u reakciji.

Opstruiranje rada

Dalje stoji da „ovako plasirana Dedićeva notorna neistina ima za cilj da dezavuira javnost i da krivca za katastrofalno stanje u oblasti migrantske krize sa stvarno odgovornih jednostavno transferira na službenu osobu u ovom slučaju ravnatelja Granične policije BiH koji je samo iznio dio istine o političkoj pozadini i generatorima problema koji sprječavaju GP BiH da se konstituira na način i u obujmu koji bi omogućio još učinkovitije izvršavanje zadaća ove policijske agencije, prije svega na poslovima zaštite državne granice“.

- Dedić je očito osjetio opasnost za stvarne kreatore migrantske krize u Bosni i Hercegovini i u maniri ne osobito talentiranog speen majstora pokušao račun za dugogodišnjeg opstruiranja rada Granične policije BiH prebaciti na Zorana Galića. Neshvatljivo je da osoba koja sjedi u državnom parlamentu ne poznaje temeljne postulate funkcioniranja države - stoji u reakciji.

Kako se navodi, „da poznaje, bilo bi mu jasno da činjenica da su opravdani i potkrjepljeni zahtjevi za modernizacijom i dodatnim kapacitiranjem Granične policije BiH, koje je kreirao upravo ravnatelj Galić sa svojim suradnicima i proslijedio Ministarstvu sigurnosti BiH još 2016 god., stajali blokirani u ladicama tadašnjeg ministra sigurnosti, koji danas ima obraza da izjavljuje da dok je on bio ministar krize sa migrantima praktično nije ni bilo“.

Ne doprinosi boljem radu

- Taj je „zalutali“ ministar imao, nažalost, snažno uporište u politici koju personificira Šemsudin Dedić. I tada, dakle, prije četiri godine jedan drugi Šemsudin je predloženi izmijenjeni i novelirani Pravilnik o unutarnjem ustroju, uz malu pomoć svojih „prijatelja“, srušio već u fazi njegove službene prezentacije, ocjenjujući ga nepodobnim za nacionalne interese naroda iz koga dolazi. Tek na zadnjoj sjednici Vijeća ministara BiH je usvojen prijedlog Granične policije BiH za obukom dodatnih 300 policijskih službenika, i to na „jedvite jade“ - piše u obraćanju javnosti.

Na kraju se konstatira da „ovakve zlonamjerene izjave plasirane radi dnevno-političkih razloga neće niti mogu doprinijeti djelotvornom radu Granične policije Bosne i Hercegovine pa i sigurnosti Bosne i Hercegovine u cjelini, nego će nas da li hotimično ili ne, dovesti u još dublje podjele koje nikom nisu od interesa, a pogotovo onima kojima je stvarno stavljanje pod kontrolu migrantske krize stvarni, a ne deklarativni cilj“.

Više o temi Granična policija BiH

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na