REAKCIJE

Čampara kazao kako izvještaj SOA-e nije tačan, u BiH ne postoje enklave gdje se radikalno tumači islam

Bosna i Hercegovina ima nultu stopu tolerancije prema terorizmu i radikalizmu, što smo dokazali izmjenama Zakona o krivičnom postupku

N. Aj. / Avaz.ba

22.9.2020

Čampara: Sve probleme u toj domeni uspješno rješavamo. Arhiv

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske izdala je novi sigurnosni izvještaj. Ponovno se spominje “radikalno tumačenje islama” u zemljama jugoistočne Evrope. 

Kao sigurnosni rizik SOA navodi postojanje enklava u “jugoistočnom susjedstvu u kojima se prakticira radikalno tumačenje islama” i odbija poštovati domaću legislativu. Sve se više stručnjaka oglašava i zaključuju da u SOA-inom izvještaju postoje “politički motivi”. SOA je u izvještaju spomenula i političku obespravljenost Hrvata u BiH.

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, ističe za NAP da ga, prvo, čudi da se niko od državnih funkcionera još nije oglasio po ovom pitanju.

Kao ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, ističem da u BiH ne postoje nikakve enklave u kojima se praktikuje radikalno tumačenje islama i u kojima se ne priznaju zakoni i demokratski poredak države. Bosna i Hercegovina ima nultu stopu tolerancije prema terorizmu i radikalizmu, što smo dokazali izmjenama Zakona o krivičnom postupku. Sve probleme u toj domeni uspješno rješavamo, kao i pitanje povratnika sa stranih ratišta. Imamo i osuđujuće presude i izvještaj SOA-e ne stoji. Pretenciozno je i neistinito da te navodne enklave predstavljaju "ozbiljan bezbjedonosni rizik po sve zemlje u okruženju". Takvih enklava u BiH nema - kazao je Čampara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.