OBJAVLJENA LISTA

Vlada KS će sufinansirati boravak djece u privatnim vrtićima

Na listi čekanja je ove godine bilo čak oko 1.500 djece, ali je Vlada učinila dodatne napore i u vrijeme pandemije, i uspjeli smo sakupiti dovoljno sredstava da finansiramo rješavanje ovog problema, napisao je Krivić

N. Aj. / Avaz.ba

Vlada Kantona Sarajevo će finansirati boravak u privatnim vrtićima

Foto: Ilustracija


Vlada Kantona Sarajevo će u školskoj 2020/2021. godini, na prijedlog Ministarstva, finansirati boravak u privatnim vrtićima za svu djecu za koju je to učinjeno i prošle godine.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić danas je potpisao ugovore sa predškolskim ustanovama o nastavku sufinansiranja boravka oko 450 djece u ovim ustanovama, a koje su ranije bile u programu sufinansiranja u školskoj 2019/2020. godini.  

Radi se o 21 privatnoj predškolskoj ustanovi, koje se vode u Registru predškolskih ustanova Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

- Odlučili smo da finansiramo svu djecu koja su i ranije primala taj novac, ali i djecu koja se nalaze na listi čekanja ove godine. Eliminisali smo i listu čekanja Javne ustanove "Djeca Sarajeva" u Kantonu Sarajevo što podrazumijeva da se iz budžeta KS za svako dijete, u ovoj školskoj godini, osiguravaju finansijska sredstva u visini od 200 KM za subvenciju boravka u predškolskim ustanovama. Na listi čekanja je ove godine bilo čak oko 1.500 djece, ali je Vlada učinila dodatne napore i u vrijeme pandemije, kada su na snazi mjere ušteda i kada se spašavaju radna mjesta, i uspjeli smo sakupiti dovoljno sredstava da finansiramo rješavanje ovog problema. Ukupno će za subvencije boravka djece u vrtićima iz budžeta biti izdvojeno milion maraka - napisao je Krivić na svom Facebook profilu.

Nastavak sufinansiranja boravka 450 djece u predškolskim ustanovama Odlučili smo da finansiramo svu djecu koja su i...

Posted by Anis Krivić on Tuesday, September 22, 2020

Također, najavljeno je da će naredne sedmice ministar potpisati ugovore i s predstavnicima privatnih predškolskih ustanova za program sufinansiranja u školskoj 2020/2021.godini, s obzirom na to da se u petak završava rok za podnošenje prijava.

Navedeno je kako roditelji, odnosno staratelji, djece koja se nalaze na Listi čekanja mogu aplicirati samo u jednu od predškolskih ustanova koje su ispunile uvjete po Javnom pozivu Ministarstva.

Predstavnici ustanova s kojima je ministar danas potpisao ugovore su “Amel i Nur”, “Bi-lingual Nursery School”, “Behar”, “Palčić”, „BH Centar“, “Dječji vrtić Sveta Obitelj”, „Pony“, Richmond Park International Pre-School, Dječji vrtić „Srce“; „Bonum“, „Hokus-Pokus“; „Osmijeh“; „Kids Land“; „Kid IUS“; „Vrtić Bombon“; „Ću-Ću“; „Cvrčak“; „Akademija radosti“; „Maarif Kindergarden“; „Discover me Academy“ i „Waldorfski vrtić Kolibica“.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na