REAKCIJA

Adamović za "Avaz": Zakon je jasan, ko otkrije ime zaštićenog svjedoka, krivično će odgovarati

U ovim slučajevima nema zaštićenih novinarskih sloboda, jer se ugrožava sigurnost ljudi, kaže Adamović

Adamović: Nema tu prevelike filozofije. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

23.9.2020

Vlado Adamović,  bivši sudija i dugodišnji advokat, rekao je danas za "Avaz", komentirajući informaciju da je otkriven identitet zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu 'Josipović i drugi' naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice, stvar više nego jasna:

 - Ko god objavi ime zaštićenog svjedoka podliježe krivičnoj odgovornosti. Prema tome, Tužilaštvo BiH treba da poduzme mjere i gotovo. Nema tu velike filozofije. U ovim slučajevima nema zaštićenih novinarskih sloboda, jer se ugrožava sigurnost ljudi - kaže Adamović.

Mišljenja je da u ovakvim slučejevima treba odrediti velike kazne jer se narušava sistem.

Zakon o zaštiti svjedoka se mora poštivati, to je svima jasno. Ako ima intencija da je neko profesionalni svjedok i da laže,  ima načina da se to otkrije. Ode se u Tužilaštvo, kaže neću da otkrivam identitet, ali znam da ta osoba laže. Znači, sve se mora provjeriti - kaže Adamović.

Nakon medijskih objava u kojima se iznose detalji o identitetu kao i sam identitet zaštićenog svjedoka u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine, tužiteljstvo je informiralo nadležne institucije i službe koje rade na pružanju zaštite i sigurnosti svjedoka, rekao je jučer  za "Avaz" Boris Grubešić, glasnogovornik ove institucije.

Također, formiran je predmet, povodom medijskih izvještaja u kome će Tužiteljstvo BiH izvršiti provjere u skladu sa zakonom - rekao nam je.

Nadalje u svezi sa navedenim Tužiteljstvo BiH zaprimilo je i prijavu, protiv određenih djelatnika Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a u svezi sa otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka i neovlaštenog ustupanja dokumenata, te će se izvršiti provjere navoda i na temelju ove prijave - istakao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.