"AVAZOVA" TEMA

Podijeljena mišljenja i pravnih stručnjaka: Je li sjedište suda ključno ili sporedno pitanje

Vrhovni sud svake države mora biti u njenom glavnom gradu, kaže Muselimović

Adamović i Muselimović. Avaz / Facebook

Alen Bajramovic

22.2.2024

Usaglašavanje prijedloga zakona o sudovima BiH traje unutar radne grupe, a ono što je od početka jasno jeste da, osim u dijelu nadležnosti, različiti su i stavovi o sjedištu drugostepenog državnog suda, pa SNSD insistira na tome da to bude Banja Luka, a predstavnici stranaka trojke da to, iz praktičnih razloga, bude Istočno Sarajevo.

Teško komentirati

- Bez detaljnijeg uvida u razloge i objašnjenja jednog i drugog stava teško je to komentirati, ali vrhovni sud svake države mora biti u njenom glavnom gradu - kaže akademik Josip Muselimović, poznati bh. advokat.

S druge strane, advokat Vlado Adamović, bivši sudija Suda BiH, smatra da je sjedište suda sporedno pitanje te da u prvom planu treba biti rok za usvajanje zakona koji istječe.

Vrijeme istječe

- Mislim da argumenti da sjedište Apelacionog suda treba biti u Istočnom Sarajevu zbog udaljenosti od Suda BiH ne stoje, jer imate i UIO u Banjoj Luci, ili sjedište Vlade u Mostaru. 

To je drugostepeni sud, spisi se nose, pa da li okrivljeni išao do Lukavice ili Banje Luke, manje je bitno. 

I jedna i druga varijanta ima neko svoje opravdanje, ali od sjedišta su važnije nadležnosti tog suda i činjenica da vrijeme istječe - naglašava Adamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.