PRAVNI EKSPERT

Vlado Adamović za "Avaz": Uspostavite pravila, pa makar i nepravilna

Rad Ustavnog suda je neizmjerno važan, jer radi se o zaštiti seta ljudskih prava, rekao je Adamović

Adamović: Uspostavite pravila. Anadolija / Avaz

Alen Bajramovic

9.1.2024

Očigledna je suprotnost ustrojstva pravnog poretka i poštivanja sudskih odluka sa stanjem na terenu, kazao je za "Avaz" pravni ekspert i bivši predsjednik Vrhovnog suda FBiH Vlado Adamović. Komentirajući nastavak prakse nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH i kada je o obilježavanju 9. januara kao neustavnog dana RS riječ, on dodaje da bi političari koji vode zemlju morali osigurati da pravni sistem funkcionira, a ne svojim odlukama doprinositi da to ne bude tako.

"Politika se miješa u sve"

- Nesumnjivo je da se politika duboko miješa u sve. Kod izbora sudija Ustavnog suda BiH, koji nije redovan sud, nego sud sui generis, poseban sud, zaista se bira političkim utjecajem, jer je tako i propisano i Ustavom i zakonom. Njih biraju parlamenti, a ne VSTV. Stvarni politički utjecaj počinje onda kad izabrani kandidat dopusti da radi u ime stranke koja ga je predložila, a ne neovisno. A zapravo je to drugačije zamišljeno, stranke treba samo da predlažu, a sudije da rade neovisno – kaže Adamović.

Ispunjavanje 14 prioriteta za pregovore o članstvu u EU trenutno je blokirano zahtjevom RS da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH. Adamović kaže da bismo bez njih mogli, ali uz primjenu mnogo ozbiljnijih profesionalnih standarda.

- Nije nikakva reklama, ali kada sam bio predsjednik Komisije za izbor i imenovanje sudaca većina kandidata je odustajala na intervjuima, zbog toga što su tek na intervjuima shvatali koja je ozbiljnost pozicije za koju su se kandidovali i šta su sve preduvjeti. Važili su maksimalno profesionalni standardi, a za najviše sudove mogli su biti birani samo sudije okružnih ili kantonalnih sudova koji su već duži niz godina u sudnici – pojašnjava.

Metodologija SDA

Trenutno stanje uzrokovano je, dodaje, metodologijom koju je uvela SDA, kada je svoje tadašnje kadrove Suadu Palavrić i Mirsada Ćemana “instalirala” u Ustavni sud BiH, a danas se takva praksa dovodi u pitanje kad isto očekuje i HDZ.

- Na mjestu visokog predstavnika omogućio bih imenovanje tog kandidata (Vukoja, op.a.), uz odluku da se, prema novim pravilima, od 1. januara naredne godine izvrši reizbor svih sudija Ustavnog suda BIH. Onaj ko vodi zemlju mora voditi računa o svemu, ali ovdje su se jednostavno zapetljali da se ne znaju izvući iz toga – ističe Adamović.

U situaciji kada Ustavni sud BiH broji samo šest sudaca i nije moguće organizirati zasjedanje ni malog, ni velikog vijeća, ispaštaju građani cijele države, jer gube zaštitu krajnje sudske instance.

- Rad Ustavnog suda je neizmjerno važan, jer je riječ o zaštiti seta ljudskih prava. Uostalom, građanin BiH ne može podnijeti ni apelaciju u Strazburu, jer svaka apelacija se odbacuuje ako se prethodno nisu obratili svim domaćim sudovima, što nije moguće ako Ustavni sud ne funkcioniše. Ovdje nije u pitanju funkcionisanje suda, tužilaštva, pravosudnog sistema, već je politika nedosljedna u izgradnji BiH. Uspostavite pravila, pa makar bila i nepravilna – ističe Adamović.

Omogućiti pravu da funkcionira

Od političara očekuje da barem ponekad razmisle jesu li oni sa suprotne strane stola ikada u pravu.

- Imamo nesklad provedbe prava i djelovanja politike, a politika treba imati glavnu ulogu u obezbjeđenju provedbe prava. Ne da odlučuje pravno, već da pravu omogući da funkcioniše. Organi koji rade svoj posao to trebaju da rade na zakonom propisan način, a to mogu samo ako se na čelne funkcije izaberu ljudi koji su profesionalci u svom poslu – zaključuje pravni ekspert Vlado Adamović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.