POTPREDSJEDNIK RS

Ramiz Salkić za "Avaz": Višković mora odgovarati

On je bio osumnjičen već ranije za određene aktivnosti, čak su mu bili oduzeti i lični dokumenti, tvrdi Salkić

Salkić: Znalo se za Viškovića. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

23.9.2020

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, kazao je jučer za „Dnevni avaz“ da Radomir Višković, premijer Republike Srpske, kao i sve druge osobe koje su pod sumnjom da su učestvovale ili pomagale u ratnim zločinima, mora biti procesuiran.

Iz Tužilaštva BiH već je saopćeno da je Višković obuhvaćen predmetom koji je formiran u ovoj pravosudnoj instituciji još ranije.


Poznata uloga

Salkić tvrdi da nije nikakva novost da se Višković spominje kao osoba koja je tražila od zaštićenog svjedoka da premjesti tijela iz masovne grobnice u Milićima, jer je poznato da je „Višković imao svoju ulogu u tadašnjoj Vojsci RS“.

- To nije ništa novo. Sada je sve do Tužilaštva BiH, jer ono mora procesuirati sve ratne zločince koji se slobodno kreću, a svojim djelovanjem s različitih pozicija utječu na život i položaj žrtava i potomaka žrtava u ovom entitetu. Čim vas neko spomene u Sudu, pa bio to i svjedok, to je Tužilaštvu BiH dovoljan signal da reagira - tvrdi Salkić.


Višković: Nije se oglašavao. Arhiv

Ustvrdio je da je Višković više puta spominjan u određenima iskazima, a da su mu u „jednom trenutku bili oduzeti i lični dokumenti“.

- Dakle, on je bio osumnjičen već ranije za određene aktivnosti, a nakon toga se ništa nije desilo. Ja ne znam tačno zbog čega mu je visoki predstavnik oduzeo dokumente, ali znam da je tada bio narodni poslanik u NSRS. Da li je dovođen u vezu s onima koji pomažu i skrivaju osumnjičene za ratne zločine, ne bih znao reći, jer nemam sad taj papir, ali su mu dokumenti bili oduzeti pa kasnije vraćeni - ističe.


Ima primjera

Kako kaže, primjera poput Viškovića u RS „ima na svakom ćošku“.

- Napominjem da nijedna masovna grobnica u RS nije nastala, a da tadašnje vlasti nisu znale da ta grobnica nastaje, kao što ni današnje vlasti neće da kažu gdje su, jer ih skrivaju. Dokazi postoje, svjedoci, svi se moraju pozvati i saslušati, pa tako i Višković - kaže Salkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.