DOKUMENTI

Ime Radovana Viškovića na spisku osoba koje se povezuju s genocidom u Srebrenici

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u Posebnom odjelu za ratne zločine formiralo je predmet koji se odnosi na više osoba

G. M. / Avaz.ba

Višković: Njegovo ime u dokumentima

Foto: Arhiv


Podaci koji odgovaraju premijeru Republike Srpske nalaze se na spisku Komisije za Srebrenicu Vlade RS na kojoj su imena osoba povezanih sa genocidom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Spisak su njemačkim vlastima prije nekoliko godina predali članovi Udruženja Majke enklave Srebrenice i Žepe, sa ciljem provjere osoba sa spiska koje borave u toj državi i njihove uloge u sramnim događajima i genocidu.

Na spisku se našlo više od 20 hiljada imena. Jedno od imena je Radovan (Borivoje) Višković iz mjesta Boljević. Za njega se navodi da je bio poručnik u Glavnom štabu VRS.

Vlada RS-a je poništila Izvještaj komisije za Srebrenicu. Mediji su još 2018. godine objavili spisak sa potpunim poštivanjem presumpcije nevinosti za svaku osobu pojedinačnu, ali sa ciljem rasvjetljavanja genocida i najgorih ratnih zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata.

  • Spiskovi ranije objavljeni u javnosti, ali sada privlače pažnju

    Spiskovi ranije objavljeni u javnosti, ali sada privlače pažnju

    Foto: Printscreen


Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u Posebnom odjelu za ratne zločine formiralo je predmet koji se odnosi na više osoba, uključujući i Radovana Viškovića, aktuelnog premijera Republike Srpske. Informacija je potvrđena iz ove institucije.

- U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, u Posebnom odjelu za ratne zločine, od ranije je u radu predmet koji se odnosi na više osoba, te između ostalog i na osobu koju navodite u upitu. Više informacija ili detalja ne možemo davati - saopćeno je.

Podsjećamo, ranije je objavljena izjava zaštićenog svjedoka M-16 koji direktno povezuje Radovana Viškovića sa lokacijama za genocid u Srebrenici, ali i kasnije prikrivanje i premještanje i aktivno podsticanje u prikrivanju masovnih grobnica.

Memorijalni centar Srebrenica je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu "Josipović i drugi" naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice".

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na