PREDSJEDNIK SD-A

Bijedić: Optužnica protiv mene je izrugivanje pravdi

U saopštenju Bijedić ističe da potpuno razumije opravdane proteste i zahtjeve te da je očekivao da će se što prije imati priliku braniti u poštenom sudskom procesu

Enver Bijedić. Avaz

Avaz.ba

25.9.2020

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine obratio se kupcima stanova u objektu “15. maj” Tuzla u kojem se osvrnuo na dugogodišnju agoniju stanara i zloupotrebu pravosuđa.

U saopštenju Bijedić ističe da potpuno razumije opravdane proteste i zahtjeve te da je očekivao da će se što prije imati priliku braniti u poštenom sudskom procesu, ali da je nakon 10 punih godina umjesto fer procesa došlo do "ujdurme":

- Plasiranje ovakve otužnice neposredno pred izbore za problem koji traje deceniju i u kome je nastupila zastara za Jasmina Imamovića je izrugivanje pravde i bacanje rukavice u lice – i meni, a mislim i vama. Bilo je jedanaest osumnjičenih, ali je Tužilaštvo pincetom izvuklo mene. Trebate znati da ukoliko i Jasmin Imamović bude optužen, u tom slučaju će kupci stanova moći tražiti odštetu od Grada Tuzla, a ako ne bude, onda oštećeni kupci nemaju od koga tražiti nadoknadu za štetu koja je pričinjena, navodi Bijedić.

Bijedić navodi da kao političar i predsjednik Socijaldemokrata BiH jasno želim kazati da je gradska vlast Tuzle kao većinski vladnik Direkcije morala mnogo ranije završiti zgradu te da ima pune ingerencije da konsoliduje negativno poslovanje:

- Socijaldemokrate BiH su postavile kao jedan od prvih i najvažnijih zadataka pred našeg kandidata dr. Vahida Jusufovića da urgentno okonča teror nad građanima. Na prijedlog gradonačenika, i uz suglasnost gradskog Vijeća, zgradu je moguće okončati i mi tu nećemo imati kompromisa. Agoniju stanara i zloupotrebu pravosuđa obećava Jasmin Imamović., navodi Bijedić.


Bijedić je naveo da je od početka zgrade prošlo punih 13 godina, a da je u čitavom tom periodu njegovih bilo samo četiri.

- U tom periodu je i završen najveći dio radova. Sve planove, izvještaje i finansijska dokumenta prezentirao sam Nadzornom odboru i Gradskom vijeću, odnosno gradonačelniku Jasminu Imamoviću, te tvrdim da su imali uvida i učestvovali u svim važnim poslovnim odlukama, kao osnivač Direkcije.


Bijedić ističe da je do 2008. godine Direkcija  plaćala rate kredita za izgradnju Panonskih Jezera, a kredit za jezera je podignut prije njegovog mandata, te da u tom postupku nema njegovog učešća, ali ima učešća Jasmina Imamovića. 

- Javno pitam kako je osigurao novac za izgradnju jezera i može li se reći da novac nije otišao za plaće radnicima, već za izgradnju Panonike?  Međutim samo pominjanje Panonike bi bacilo svjetlo na lik i nedjelo najmračnijeg političara u post-ratnoj BiH - Jasmina Imamovića. Dok se šepure bogataši koji su opljačkali radnike, ja sam optužen jer sam radnicima plaćao zarađeni rad i doprinose, ističe Bijedić.


Tvrdi da u optužnici protiv njega stoji da je kriv jer je „isplaćivao plate radnicima“ od novaca uplaćenih za stanove. 

- U državi u kojoj državna preduzeća duguju po nekoliko decenija plaće radnicima, ja odgovaram jer sam uplaćivao plaće i doprinose, a što je bila zakonska obaveza.

Bijedić je pozvao građane da mu pruže povjerenje i podršku da zajednički okončanu, kako tvrdi, jednu od najsurovijih politički režiranih drama u post-ratnoj BiH, koju je platila cijela generacija djece koja su trebala završavati svoje škole u toplim domovima u gradu, a danas žive kao podstanari plaćajući kredite i rentu. domovima, a neka odgovara svako ko je griješio – bez izuzetka. 

- S poštovanjem i osjećajem odgovornost da završimo započeto uz čvrsto obećanje da će „15. maj“ biti moj najvažniji posao nakon pobjede u Gradu Tuzli, navodi Bijedić.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.