PREDSTAVNIČKI DOM FBIH

Pauza i prije usvajanja dnevnog reda današnje sjednice

Potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković (HDZ) kazao je da nema zamjerku na predloženi dnevni red

Sjednica se održava putem online platforme "Cisco Webex". PrintScreen

Piše: E. H. / Avaz.ba

30.9.2020

Raspravom o dnevnom redu nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

Zastupnik Salko Zildžić (SDA) na početku sjednice kazao je da je Klub SDA razmatrao Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima.

Radi se o bitnom zakonu, a prilikom izrade istog nisu konsultirane poreske uprave. Stoga predlažem da se zakon skine s dnevnog reda, a kako bi se doradio i otklonili uočeni nedostatci – istakao je Zildžić.  

Potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković (HDZ) kazao je da nema zamjerku na predloženi dnevni red.

- Želim reći da iz Vlade FBiH je stigle dopune Zakona o koncesijama. Omogućila bi se realizacija kreditnih sredstava, a privukle bi se investicije. Međutim nisu ispunjenji poslovnički propisi i držat ćemo se toga. Ali smatramo da bi trebalo razmisliti da se održi i hitna sjednica kako bi se ovaj prijedlog razmatrao. Znamo koliko nam investicije znače u ovom trenutku. Malo je ovo zakasnilo iz Vlade, ali ne trebamo zaustaviti razvoj FBiH – istakao je Bošković.


Potpredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković. PrintScreen

Predsjednik Kluba SDP-a Damir Mašić ovom prilikom kazao je da nije najbolje shvatio predloženi dnevni red.  

- Predlažemo da se parlamentarci danas izjasne o našem prijedlogu mjera za spriječavanje šteta nastalih zbog pandemije koronavirus – istakao je Mašić.

Zastupnik SBB-a Adis Arapović ovom prilikom podsjetio je da je Klub SBB-a uputio dva zahtijeva za uvrštavanjem tačaka na dnevni red današnje sjednice.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović odgovorio je da prijedloge Mašića, Zildžića i Arapovića treba razmotriti na kratkoj pauzi.

- Kad su u pitanju zaključci Kluba SBB-a oni su dolazili kao inicijative i davali smo vrijeme da se o njima izjasni Vlada FBiH. Ako se slažete ja bi ove zaključke ostavio za sljedeću sjednicu koja je za 15 dana, a kako bi do tad dobili izjašnjenje Vlade FBiH – istakao je Zaimović.

Zastupnik Arapović prihvatio je prijedlog predsjedavajućeg Zaimovića.

Ministrica finansija Jelka Milićević ovom prilikom kazala je da Vlada FBiH predlaže da Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima ostane na dnevnom redu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.