AKTUELNO

Ko tjera Parlament FBiH iz Sarajeva

Trenutno se sjednice održavaju online, putem platforme „Cisco Webex“ - Ovo je ponižavanje dijela države i institucije, kaže Zaimović

Amfiteatar Federalnog parlamenta ne ispunjava epidemiološke zahtjeve. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

1.10.2020

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije prekinuta je jučer, a da nije usaglašen ni dnevni red.

Naime, Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke, u jednom trenutku predložila je pauzu, a kako bi se održala sjednica proširenog Kolegija ovog doma. Tokom pauze Kolegij je raspravljao o osiguravanju uvjeta za održavanje sjednica uz fizičko prisustvo zastupnika, a ne, kao što je to sad praksa, online, putem platforme „Cisco Webex“.


Protestna nota

- Možda bi trebali uputiti protestnu notu Državnom parlamentu, koji nam ne dozvoljava da koristimo njihove prostorije - istakla je Ćudić. 

Nakon pauze, predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović kazao je da je Kolegij zaključio da je rad putem platforme „Cisco Webex“ postao gotovo nemoguć i da će ovaj dom ubuduće raditi uz fizičko prisustvo zastupnika.

- Konstatirali smo da amfiteatar Federalnog parlamenta ne zadovoljava minimum uvjeta za održavanje sjednica u vrijeme pandemije. Zadužili smo sekretara i nekoliko članova Kolegija da ponude prostor ili više opcija u kojima se mogu održavati sjednice uz pridržavanje mjera. Nije isključeno da sjednice održimo i van Sarajeva, u nekim gradovima i općinama koje imaju adekvatan prostor - zaključio je Zaimović.

On je za „Avaz“ pojasnio da se Parlament BiH samo jednom udostojio da pošalje pismeni odgovor na molbe Parlamenta FBiH.


Bez odgovora

Zaimović: Velika sala Parlamenta BiH je rješenje. Arhiv

- Bio je to odgovor na našu prvu molbu, onda su nam odgovarali usmeno, a nakon toga prestali su opće odgovarati. Prvi put su nas odbili radi sigurnosti svojih zaposlenika, a naveli su da u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH sjede zastupnici iz raznih krajeva BiH, među kojima su neki više pogođeni pandemijom koronavirusa. Zatim nam je usmeno rečeno da članovi Kolegija Sekretarijata Parlamenta BiH nisu pristali na našu molbu, i to bez nekog obrazloženja - pojasnio nam je Zaimović. 

Dodao je da je ovo ponižavanje dijela države i institucije kao što je Federalni parlament.

- Nama bi velika sala Parlamenta BiH bila rješenje, jer mi, bez obzira na probleme, radimo redovno. Zahvaljujući zakonima koje mi usvajamo, kreiraju se budžeti, pa i budžet države i institucija. Danas smo primorani da tražimo neko rješenje van grada Sarajeva, a udaljeni smo od zgrade Parlamenta BiH svega nekoliko kilometara. Mislim da ovo odbijanje ima veze i s onima koji donose političke odluke u BiH - zaključio je Zaimović.

Vukoja: U pitanju su epidemiološki razlozi

Vukoja: Sve je vrlo jednostavno. Arhiv

Marin Vukoja, sekretar Predstavničkog doma Parlamenta BiH, za „Avaz“ je kazao da ne postoji specijalni razlog zašto se odbijaju zahtjevi Parlamenta FBiH. 

- Sve je vrlo jednostavno, imamo na snazi epidemiološke mjere koje se moraju ispoštovati. Imamo odluku da se u jednoj sali ne može nalaziti više od 50 ljudi. Predstavnički dom broji više zastupnika od 50 i to je to. Dakle, u pitanju su epidemiološki razlozi - pojasnio je Vukoja.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.