OPĆINSKE BIZARNOSTI

Ni manje "šume", ni više rješenja

Morali podnijeti 39 zahtjeva i dobiti 39 rješenja za uklanjanje 39 samoniklih stabala na trasi Prve transverzale

Nastavljaju se radovi na trasi Prve transverzale. Avaz

Piše: A. J. / Avaz.ba

1.10.2020

Osim rješavanja brojnih imovinskopravnih odnosa na trasi Prve transverzale u Sarajevu trebalo je ukloniti i mnogo stabala. Za svako stablo čija je sječa planirana bilo je potrebno podnijeti zahtjev Općini Centar.

Kako nam je pojasnio načelnik općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić, izdali su 39 rješenja o uklanjanju isto toliko stabala na trasi Prve transverzale. Dodao je da je rješenja potrebno izdati samo kada je riječ o krupnijem drveću, a ne o grmlju.

- Donijeli smo odluku koja ide u prilog podizanju ekološke svijesti na način da svako drvo mora biti katastarski definirano. Kad je potreba da se posiječe neko stablo na području općine Centar, po odluci općinskog načelnika i općinske administracije, moraju se zasaditi tri nova. Dakle, jedno posječeno tri nova, to je dobar princip. Bili smo zatrapni zahtjevima, ali nije problem, idemo raditi – rekao je Ajnadžić.

Iako je odluka o zaštiti ekologije dobra, zasigurno su u Općini mogli naći i kvalitetnije rješenje kojim bi se u ovakvim ili sličnim situacijama izdavalo jedno rješenje čime bi se ne bi gubilo vrijeme na provođenje suvišnih procedura i ne bi radio suvišni posao. Ali kod nas, očigledno, ništa ne može jednostavno.

Ajnadžić pak tvrdi da se u ovom slučaju nije zastajkivalo kada je riječ o radovima.


- Svi zahtjevi su uredno napravljeni, ne može načelnik sam donijeti o tome odluku, postoji komisija koja o tome donosi odluku i to su sve inženjeri hortikulture, urbanisti i ekolozi. U ovom slučaju nova stabla neće biti moguće saditi na toj lokaciji već smo našli drugu, na Betaniji. Ta akcija je u toku – rekao je Ajnadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.