MINISTRICA

Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Španije u BiH

Na početku razgovora, ministrica Turković se zahvalila za kontinuiranu podršku prijateljske Kraljevine Španije

Bisera Turković i Hose Marija Valdemoro Himeneza. MVP BiH

D. H. / Avaz.ba

2.10.2020

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr. Bisera Turković primila je 02. oktobra 2020. godine u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Španije u BiH Hose Marija Valdemoro Himeneza (José María Valdemoro Giméneza).

Na početku razgovora, ministrica Turković se zahvalila za kontinuiranu podršku prijateljske Kraljevine Španije našoj zemlji u pogledu reformskih i integracijskih procesa, te izrazila nadu u nastavak španske podrške, a posebno u procesu sticanja statusa kandidata za članstvo u EU.

Ambasador Giménez je istakao kako Španija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Španija daje punu podršku BiH u procesu euroatlantskih integracija i želi da BiH napreduje na putu ka EU i NATO, kazao je ambasador Himenez (Giménez). Naročito je naglasio potrebu provođenja reformi u BiH u cilju vladavine prava, borbe protiv korupcije, ustavnih reformi. Ambasador Himenez (Giménez) je pozitivnim ocijenio nedavno usvajanje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

U nastavku je razgovarano i o održavanju predstojećih Lokalnih izbora u BiH, Komisiji za NATO integracijski proces BiH, kao i trenutnoj situaciji sa pandemijom COVID-19 u BiH i Španiji.

Razmijenjena su mišljenja i o nedavnoj posjeti članova Predsjedništva BiH Briselu gdje su sa čelnicima evropskih institucija razgovarali o evropskom putu Bosne i Hercegovine. Uz obostranu konstataciju da je BiH napravila određene pozitivne iskorake u pogledu realizacije 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije, ministrica Turković i ambasador Himenez (Giménez) su istakli uvjerenje da će BiH nastaviti predano raditi na ispunjavanju svih preuzetih obaveza na putu njenih evropskih integracija.

Sagovornici su se složili da su ukupni odnosi dvije zemlje dobri i da postoji obostrani interes za njihovim unapređenjem na svim poljima od zajedničkog interesa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.