SASTANAK S PLENKOVIĆEM

Šta je Pompeo zaista rekao kada je u pitanju "ravnopravnost naroda" u BiH

Pompeo je pak dao posve drugačije poruku od Plenkovića kada je riječ o BiH

Sastanak Majk Pompea i Andreja Plenkovića. Hina

Piše: D. H. / Avaz.ba

2.10.2020

Nakon današnjeg sastanka u Dubrovniku, hrvatski premijer Andrej Plenković i šef američke diplomatije Mike Pompeo obratili su se novinarima.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon sastanka s državnim sekretarom SAD-a Majkom Pompeom (Mike Pompeo) u Dubrovniku kazao je kako BiH treba osigurati ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda,  što se, smatra Plenković, treba očitovati u adekvatnoj legitimnoj zastupljenosti njihovih političkih predstavnika u institucijama BiH, u skladu s duhom i slovom Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

- S aspekta Hrvatske riječ je o ravnopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, rekao je Plenković.

Ipak, na snimku se jasno vidi da Andrej Plenković nije htio komentirati ovo pitanje.  Na to pitanje odgovorio je isključivo Andrej Plenković, uobičajenom retorikom kako treba osigurati ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. 

Pompeo je pak dao posve drugačije poruku kada je riječ o BiH.


- Nastavit ćemo se ozbiljno angažirati oko BiH, poručio je američki šef diplomatije, priznavši kako se na složenost te države ne može u potpunosti osvrnuti u „par minuta” konferencije za medije.

- Osigurat ćemo da se tamo postigne dobar ishod za Europu, za Hrvate i ljude regije, kazao je Pompeo i dodao da je SAD „nevjerojatno diplomatski angažiran” na jugoistoku Europe


Drugim riječima, iako je Plenkvović očigledno želio iskoriti priliku da pred Pompeom lobira i još jednom ponovi svoje stavove o potrebi za reorganizacijom BiH u pravu rješenja kojom bi se osigurala "ravnopravnost naroda", tj. osigurale izborne ili ustavne promjene kojom bi se izvršila i svojevrsna izborna podjela glasača po etničkoj liniji i sistemski spriječilo da se ponovi "slučaj" Komšić, Pompeo takve primjedbe hrvatskog premijera ni na koji način nije htio komentirati. 


Ne treba previše ni čuditi s obzirom da su Sjedinjene Države zasnovane upravo na suprotnom principu - političkoj ravnopravnosti pojedinica a ne naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.