SARAJEVO

Dodik: Bit će teško doći do promjene Ustava!

Dodik istakao da je potrebna reforma pravosuđa

Sa današnjeg sastnka. M. KADRIĆ

Piše: M. Aš.

7.10.2020

Sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika Džaferovića i člana Predsjedništva Milorada Dodika sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika Evropske unije, ambasadora Johanom Satlerom je završen. 

Po izlasku iz zgrade Dodik je kratko je poručio da ne očekuje ništa posebno o ponovnom sastanku u Briselu.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da će u narednom periodu trebati ozbiljan politički razgovor o mnogim temama u BiH, između ostalog o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, reformi Ustava, pitanju udaljavanja stranih sudija iz Ustavnog suda, kao i zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH. 

- Bit će teško doći do promjene Ustava, koja se očekuje u ovoj fazi. Ovo je neuobičajeno za proces pridruživanja EU. Obično se na kraju, pred samo punopravno članstvo, traži korekcija Ustava, a nama to traže gotovo na početku", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka članova Predsjedništva sa šefom Delegacije EU u BiH  Johanom Satlerom.

On je dodao da je Satler danas članovima Predsjedništva uručio izvještaj o napretku BiH ka članstvu u EU, prema kojem BiH predstoji dosta obaveza, te ocijenio da je dobro što bi u narednoj godini BiH mogla da ima otvorena vrata za kandidatski status za članstvo u EU.

Dodik je naveo da je na sastanku razgovarano i o paketu pomoći od devet milijardi eura za zapadni Balkan.

Dodik je potcrtao da je napravljen mit od mišljenja EU, ali da je saglasan sa dijelom njegovog sadržaja.

- Postoji problem u pravosuđu, vladavini prava. Ja sam to rekao ambasadorima i reći ću svima - oni su to kreirali, a ne mi... Sada nama pričaju da to ne valja. Stvarno je katastrofa šta imamo od toga. Ako se traži naše učešće, onda je to sveobuhvatna reforma pravosuđa, nikakvi segementi", ukazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.