BROJNE TEME

Danas sastanak Satlera i članova Predsjedništva BiH

Satler je ocijenio da je zabilježen duži period stagnacije u BiH, neformiranje vlasti, različite blokade, zbog čega je, kako je rekao, izgubljeno dragocjeno vrijeme

Sattler je ocijenio da je zabilježen duži period stagnacije u BiH. Arhiv

Piše: A. Č.

7.10.2020

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić primit će danas šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika Evropske unije, ambasadora Johana Satlera (Johann Sattler).

Očekuje se da će tema sastanak biti izvještaj o napretku za BiH koji je Satler jučer uručio predsjedavajućem Vijeća minsitara BiH Zoranu Tegletiji, a u kojem navedeno da su najpozitivnije stvari zabilježene u proteklih nekoliko mjeseci. 

Satler je ocijenio da je zabilježen duži period stagnacije u BiH, neformiranje vlasti, različite blokade, zbog čega je, kako je rekao, izgubljeno dragocjeno vrijeme.

U izvještaju o napretku  BiH ka članstvu u EU postoje neke pozitivne, ali i negativne stvari, kazao je jučer Satler, nakon što je izvještaj uručio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji. 

- Održava se duži period  stagnacije u BiH, neformiranje vlasti, razne blokade.

Izgubljeno je vrijeme i u nekim oblastima nisu napravljeni neki veći iskoraci – istakao je Satler. 

Naveo je da je ipak  uočio spremnost za kompromis. 

- Tu, prije svega, mislim na sporazum za Mostar, koji je sam po sebi  pokazao da politički lideri, kada postoji volja, mogu pronaći zajednički jezik – pojasnio je Satler. 

- Neznatan je napredak  u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije. To su stvari koje utječu negativno na građane. Nepostojanje kontakt tačke za EUROPOL ima svoje nedostake za rješavanje ovog problema – poručio je Satler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.