MOSTAR

Arapović: Poništena dozvola za izgradnju hidroelektrane na Buni velika pobjeda

Dodao je kako su ove udruge skupile preko 5.000 potpisa građana koji su se protivili izgradnji mHE Buna 1 i Buna 2

Oliver Arapović. fena

Fu. M.

7.10.2020

Presuda Kantonalnog suda u Sarajevu, kojom se poništava okolišna dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju dvije mini hidroelektrane na Bunskim kanalima kod Mostara, predstavlja pobjedu i uspjeh te nam daje poticaj da nastavimo s našom borbom, kazao je Oliver Arapović iz Ekološke udruge "Majski cvijet".


- U skladu s presudom, postupak se mora ponovno provesti zbog neregularnosti u izdavanju i zanemarivanju činjenica koje su Ekološka udruga "Majski cvijet" i Omladinski klub "Novi val" ranije isticale. Posebno ističemo da se u presudi Kantonalnog suda u Sarajevu navodi da Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije poštovalo zakonsku proceduru propisanu Zakonom o zaštiti okoliša, da je nezakonito vodilo javnu raspravu te da sačinjeni zapisnik o javnoj raspravi nije dostavljen strankama, niti im je dan na uvid, a niti je potpisan - kazao je Arapović na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Mostaru.


Dodao je kako su ove udruge skupile preko 5.000 potpisa građana koji su se protivili izgradnji mHE Buna 1 i Buna 2.


- Organizirali smo se, poslali primjedbe Federalnom ministarstvu okoliša i turizma protiv okolišne dozvole i uradili peticije u Mostaru, Blagaju, Buni, Kosoru, Malom Polju, Hodbini, Ortiješu i svim naseljima koja gravitiraju tom području. Potpise građana koji su bili protiv izgradnje mini hidroelektrana predali smo u Odjel za urbanizam i građenje jer je investitor predao zahtjev za izdavanjem urbanističke suglasnosti. Nakon što smo uočili cijeli niz nepravilnosti i proceduralnih grešaka u postupku dodjele okolišne dozvole, pokrenuli smo tužbu protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma, gdje smo posebno istaknuli da već spomenuta javna rasprava i zapisnik koji je tužiteljima dostavljen s te rasprave nije vjerodostojan, te da je sačinjen prema potrebi i navođenju investitora - podsjetio je Arapović kako je tekla borba protiv gradnje na Bunskim kanalima.


Pozvao je budući saziv Gradskog vijeća Mostara da ispravi sve do sada učinjene neregularnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.