SARAJEVO

Skaka i princ Albert II svečano otvorili Olimpijski muzej

Poruka mladima je da je sport ono na čemu ćemo i dalje raditi, rekao Skaka

Piše: Alisa Čengić

8.10.2020

Sa svečane ceremonije: Priređen i vatromet - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Olimpijski muzej Sarajevo svečano je večeras otvoren. Ovaj čin ozvaničili su gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i princ Albert II od Monaka koji su presjekli svečanu vrpcu.

Olimpijski muzej je simbol grada i nacionalni kulturni spomenik BiH koji će čuvati uspomene na 1984. godinu i tadašnju Zimsku olimpijadu u Sarajevu.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Skaka.

- Obećali smo da ćemo sve kulturne spomenike obnoviti. Polako ali sigurno idemo ka tome. Večeras otvaramo Olimpijski muzej. Među prisutnima koji se posebno ističe je direktor Olimpijskog muzeja, poznati bh. slikar Edin Numankadić. Mi ćemo nastaviti graditi kako bi grad Sarajevo bio još ljepši. Nijednog trenutka nećemo posustati. Poruka mladima je da je sport ono na čemu ćemo i dalje raditi, dobrodošli u novootvorenu zgradu Olimpijskog muzeja - poručio je Skaka.


Svečanom otvorenju prisustvovali su i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler), bivši gradonacelnik Ivo Komšić, načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić...

Upriličen je i spektakularni vatromet.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Olimpijski muzej je sagrađen 1903. godine, a uništen je i zapaljen 27. aprila 1992. godine, na samom početku rata. Olimpijski muzej je otvorio svoja vrata za posjetioce 28 godina nakon što je srušen. Osim zbirki artefakata posvećenih ZOI '84, postavljen je i dio posvećen Evropskom olimpijskom festivalu za mlade EYOF. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.