BHANSA

Primorac za "Avaz": U civilnom zrakoplovstvu BiH je već dio evropske porodice

Napokon ostvarujemo puni suverenitet u svom zračnom prostoru, kaže Primorac

E. Halimić

Primorac: Ne treba nam pomoć države

Foto: Arhiv


Oblast civilne avijacije u BiH jedna je od rijetkih koje su dobile pohvale od Evropske komisije u nedavno predstavljenom izvještaju o napretku naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji.  

- Priprema civilnog zrakoplovstva je na dobrom nivou i postignut je napredak u izvještajnom periodu. Zakon o civilnom zrakoplovstvu iz 2009. revidira se tako da se uskladi sa zahtjevima Zajedničkog evropskog zračnog prostora (ECAA) - navodi se u izvještaju.

Postignut napredak

Dodaje se da je BiH preuzela odgovornost za kontrolu zračnog prometa na svom nebu u decembru 2019. godine.  

- Provedena su pravila EU o zemaljskom opsluživanju, ali potrebni su daljnji napori na poboljšanju njihove primjene. Potrebno je više napora za istrage o nesrećama i sigurnost zračnog saobraćaja - pojasnili su iz Evropske komisije.

Direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac za “Avaz” kaže kako je lijepo čuti pohvale, a da oni nastavljaju raditi kao i do sada.

  • Aerodromi i aviokompanije u gubicima zbog koronavirusa

    Aerodromi i aviokompanije u gubicima zbog koronavirusa

    Foto: Arhiv


- Kad su u pitanju kontrola letenja i pružanje usluga u zračnoj plovidbi, Bosna i Hercegovina je već dio evropske porodice. Potvrda za to je certifikat koji dokazuje da ispunjavamo sve standarde koje propisuje Agencija EU za sigurnost zrakoplovstva, a koju je osnovala Evropska komisija - kazao je Primorac.

Preuzeli odgovornost

Podsjetio je da je krajem prošle godine BiH preuzela odgovornost za zračni prostor u cijelosti.  

- Napokon ostvarujemo puni suverenitet u svom zračnom prostoru. Možemo potvrditi sve navode iz izvještaja Evropske komisije - istakao je Primorac.

Kada je riječ o utjecaju koronavirusa na sektor civilnog zrakoplovstva, Primorac kaže da BiH nije izuzetak po tom pitanju.

- Nažalost, u cijelom svijetu aviokompanije i međunarodni aerodromi ostvaruju značajne gubitke. Što se tiče BHANSA-e, mi smo uspjeli uraditi rebalans budžeta i danas možemo reći da smo stabilni i da se sami finansiramo. Sve probleme ćemo premostiti bez državne pomoći, vlastitim sredstvima. Nažalost, aerodrome će morati potpomagati njihovi osnivači - rekao je Primorac.

Novi radarski sistemi

- U narednom periodu aktivno ćemo raditi na usklađivanju Zakona o civilnom zrakoplovstvu BiH i Zakona o BHANSA-i s pravnom stečevinom EU. Veliki projekt koji mogu najaviti za naredni period je kupovina i puštanje u funkciju još dva nova radarska sistema u BiH, a kako bismo ostvarili potpunu nezavisnost od radarskih sistema susjednih država - kazao je Primorac.  

Ličnost dana
Davorin Primorac: Agilni direktor
Komentar dana
BHANSA u EU

Više o temi Davorin Primorac

NA VRH

Podijeli članak na