KRUG 99

Ahić: Hibridni rat koji se dešava protiv BiH je uzeo maha

Ta ravnoteža moći, koja je osnovni koncept na kojem je Dejtonskim mirovnim sporazumom uspostavljen mir i stabilnost, a onda i djelimična sigurnost u regionalnom smislu, kaže Ahić

Ahić: Uvodničar na sjednici. Arhiv

M. Aš. /Anadolija

11.10.2020

Regionalni nesporazumi u sigurnosnom smislu dovode do velikih problema i situacija u kojima su ugroženi i mir i stabilnost, rekao je prof. dr. Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije na redovnoj sesiji Kruga 99 u online formatu o temi "Regionalni aspekti sigurnosti BiH".

Poručeno je da se mora graditi aktivna strategija sigurnosti u BiH, uključujući i strategiju aktivne samozaštite stanovništva za sve vanredne situacije. Dodali su da se konačno mora učiniti dalji iskorak.

- Ono što tražimo jeste ravnopravno mjesto u porodici demokratskih država Evrope i svijeta - navedeno je iz Kruga 99.

Prof. dr. Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, osvrnuo se u uvodnom obraćanju na regionalnu situaciju, odnosno na regionalne aspekte sigurnosti BiH.

- Želim reći da kada se kaže sigurnost, zapravo je potreba, vrijednost, prioritet, cilj i odgovornost. Regionalnu nesporazumi u sigurnosnom smislu dovode do velikih problema i situacija u kojima su ugroženi i mir i stabilnost - pojasnio je Ahić.

Nažalost, kako je kazao, svjedoci smo da u postkonfliktnim i postratnim društvima i državama i "postratno zločinačkim područjima gdje su agresorske snage protiv države BiH počinile nezabilježene zločine u modernoj historiji čovječanstva, kao što je genocid u i oko Srebrenice, UZP, te ratne zločine velikog obima, trajni i stabilan mir može se postići samo doktrinom ravnoteže moći".

- Ta ravnoteža moći, koja je osnovni koncept na kojem je Dejtonskim mirovnim sporazumom uspostavljen mir i stabilnost, a onda i djelimična sigurnost u regionalnom smislu, zapravo je koncept koji postavlja određene sukobljene strane u jednu ravnotežu moći, bila ona populacijska, vojna ili sigurnosna - pojasnio je Ahić.

Podsjetio je i na disbalans u tom segmentu, navodeći da jedna od vježbi u području Sandžaka, odnosno Pešterske planine, pokazuje da Srbija želi da dominira ovim područjem, prikrivajući tako svoje određene interese.

- Srbija želi da ostane vojno neutralna, takva je barem zvanična politika, ali ne znam zašto i kako u toj takvoj vojnoj moći i od čega se Srbija želi braniti. Drugi segment koji se odnosi na hibridno djelovanje, odnosno hibridni rat, koji se dešava protiv BiH, je uzeo maha do četvrte faze svoga djelovanja - rekao je Ahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.