SARAJEVO

Turković primila u posjetu ambasadora Slovačke

Turković je zahvalila na kontinuiranoj slovačkoj podršci BiH u reformskim i integracijskim procesima ka Evropskoj uniji i NATO-u

A. Ka. / Fena

Sa današnjeg sastanka

Foto: Fena


Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković primila je danas ambasadora Slovačke Republike Martina Kaču sa kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima između dvije zemalje, evropskom i euroatlantskom putu BiH, saradnji u regiji i iskustvima borbe protiv pandemije COVID-19.

Turković je zahvalila na kontinuiranoj slovačkoj podršci BiH u reformskim i integracijskim procesima ka Evropskoj uniji i NATO-u. Značajnim je ocijenila i 15 godina slovačke pomoći BiH tokom kojih je uloženo oko devet miliona eura na različite projekte u oblasti zdravstva, vodovodne mreže, izgradnje škola i slično. 

Ekonomsku suradnju bi trebalo ojačati organiziranjem poslovnih foruma i većim angažmanom Zajedničke komisije za ekonomsku suradnju BiH i Slovačke. Iskazala je potrebu intenziviranja kontakata na svim razinama, te u vezi s tim uputila poziv ministru vanjskih poslova Slovačke da što skorije posjeti BiH. Ambasador Kačo je istaknuo da građane Slovačke i BiH vežu tradicionalno duge i prijateljske veze, te iskazao uvjerenje u zajedničku evropsku budućnost dviju zemalja. Ponovio je podršku svoje zemlje EU i NATO integracijama BiH, dodavši da Slovačka želi nastaviti razvijati prijateljske i partnerske odnose s BiH. 

Na interesiranje ambasadora ministrica je informirala o aktivnostima na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o BiH, kao i procesu formiranja komisije za NATO integracijski proces. Istaknula je da, iako komisija još nije formirana, procesi i suradnja s NATO-om se nastavljaju iako nešto usporenijim tempom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na