CIK BIH

Bakalar priznao da nije siguran kako će se ispuniti naredbe kriznih štabova

Bakalar upozorio da će se pratiti ponašanje stranaka na društvenim mrežama i internetu

Sa današnje konferencije. N. Ajnadžić

Piše: N. Ajnadžić

15.10.2020

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine predstavila je na današnjoj konferenciji za medije online kurs za najširi krug potencijalnih članova i zamjenika članova biračkih odbora, te za imenovane članove i zamjenike članova biračkih odbora i za posmatrače.

Za biračke odbore na Lokalnim izborima potrebno imenovati 52.000 Članova. 

Ovjereno je 30.809 kandidata, a CIK je 8. oktobra zaključio Centralni birački spisak.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je, govoreći o početku predizborne kampanje, kazao da ona zvanično počinje u petak, 16. oktobra, i traje do dana izborne šutnje, 14. novembra.

- Izbori su raspisani za 54 općinska vijeća u FBIH, 56 skupština općina u RS-u, 120 načelnika općina u BiH. Na Lokalnim izborima učestvuje ukupno 543 politička subjekta i to 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata – rekao je Bakalar.

Ovjereno je 30.809 kandidata. N. Ajnadžić

Bakalar je naglasio da će se ova kampanja voditi u izmijenjenim uvjetima zbog pandemije koronavirusa, te je pozvao političke subjekte da posvete pažnju organizaciji izbornih skupova i da se pridržavaju epidemioloških preporuka. 

Podsjetio je da nije dozvoljeno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, te ometati političke skupove i sprečavati novinare da obavljaju svoj posao. 

- Poziv sve ovjerene političke subjekte, kandidate i pristalice da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da na fer način vode izbornu kampanju jer jedna od zakonskih zabrana je korištenje jezika koji bi nekoga mogao podstaći na nasilje – izjavio je Bakalar.

Upozorio je da će se pratiti ponašanje stranaka na društvenim mrežama i internetu, te je podsjetio da CIK ima ovlasti da ukloni kandidate i da ih sankcionira novčanim kaznama. 

Istaknuto je i da poučeni iskustvom za naredne izbore će značajnje promijeniti pravila za registraciju birača van BiH.

Održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini zakazano je za 15. novembar.

Održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini zakazano je za 15. novembar. N. Ajnadžić

Bakalar je upozorio i na potrebu saradnje CIK-a sa nadležnim tužilaštvima i policijskim agencijama kako bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces.

- Pozitivan aspekt ovakve saradnje je reagiranje Tužilaštva i policijskih agencija Brčko distrikta. Napominjem da smo sve tražene informacije dostavili za manje od 24 sata na njihovo traženje. Isto tako želim reći da će CIK dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve vrijeme do potvrđivanja rezultata Lokalnih izbora i mehanizmima spriječiti sve izborne nepravilnosti – najavio je Bakalar. 

Bakalar je dodao da je prije dva dana dobio informaciju da je navodno po prijavama CIK-a formirano desetak predmeta u Tužilaštvu BiH.

- Prvi put smo od Tužilaštva BiH saopćenjem za javnost saznali da oni sebe smatraju nenadležnim, iako je registracija birača iz inostranstva pitanje međunarodnog kriminala – izjavio je Bakalar. 

Na upit o broju riješenih prijava Bakalar je kazao da je jako malo prijava procesuirano.

- Sigurno ćemo aktivirati rad naših službi i, ako treba, zatrpat ćemo ih našim prijavama – izjavio je predsjednik CIK-a. 

Najčešće zloupotrebe vrše aktuelni načelnici koji troše javne resurse za vlastitu promociju, ali da to isto rade i funkcioneri na višim nivoima. U tom kontekstu je izdvojio korištenje helikoptera, službenih automobila i telefona.

Upitani hoće li glasovi iz prekookeanskih zemalja stići na vrijeme sa obzirom na to da je sada rok pet dana, predsjednik CIK-a i članovi su kazali kako se to pitanje uskoro razmatrati.

Osvrnuli su se i na glasanje za vrijeme pandemije koronavirusa uzimajući u obzir da je Krizni štab KS jučer donio nove, rigoroznine mjere koje su na snazi do 31. decembra.

Bakalar je istaknuo da se i on sam pita kako će se ispuniti naredbe te da će i o tome morati se još raspravljati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.