PORUKE

Ambasada SAD: Da bi uspjeli, mladi moraju razbiti obrasce prošlosti radeći zajedno

Palmer poručio mladima da su pokretači promjena

Mladi ove zemlje imaju jedinstveni potencijal. Screenshot

Piše: A. Jamaković

16.10.2020

Ambasada SAD u BiH objavila je dio razgovora s radionice "Bold", odnosno razgovore bh. omladinskih lidera.

- Mladi ove zemlje imaju jedinstveni potencijal da grade poslovna partnerstva, angažiraju svoje zajednice, stvaraju umjetnost, grade prijateljstva putem digitalnih medija na način koji generacija njihovih roditelja nikada nije zamišljala. Da bi uspjeli, moraju razbiti obrasce prošlosti radeći zajedno - naveli su iz Ambasade.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer (Matthew Palmer) kazao je u obraćanju da želi podstaći mlade da svoje starije generacije drže odgovornima.

- Kada svoje razgovore pokušaju usmjeriti na događaje od prije 25, 75 ili 500 godina podsjetite ih da vam nije važno ono što se dogodilo prethodnim generacijama već ono što se događa vašoj generaciji i generaciji koja će tek doći. Skrenite im pažnju s prošlosti i usmjerite ih ka budućnosti. Mene osobno puno manje zanima BiH iz 1995.godine nego BiH iz 2045. i to je stvarno ono o čemu bismo svi trebali razmišljati - kuda idemo odavde. Možda nije najlakše mjesto odakle se počinje, ali to je mjesto gdje jesmo - odavde, gledamo naprijed, ka budućnosti - rekao je Palmer.

Dodao je da je BiH evropska zemlja i da je njena sudbina u evropskoj porodici.

- Tamo neće dospjeti bez promjena, a svi ste vi pokretači tih promjena - naveo je Palmer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.