SARAJEVO

Nelson podržao energetsku samoodrživost BiH

Ovom prilikom ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) kazao je da je dobro biti danas ovdje i govoriti o dobrim vijestima u BiH

Erik Nelson. E. Halimić

Piše: E. H.

22.10.2020

USAID i kompanija "BH-Gas" danas su najavili početak kampanje informiranja javnosti o projektu Južna plinska interkonekcija između BiH i Hrvatske.

Ovom prilikom ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) kazao je da je dobro biti danas ovdje i govoriti o dobrim vijestima u BiH.

- Ovo je važan korak BiH na putu sopstvene samoodrživosti. USAID je ulagao mnogo u BiH, danas su ulaganja manja ali su važna jer postižu energetsku nezavisnost BiH. Danas predstavljamo projekat koji će povezati BiH sa Hrvatskom. USAID je podržao ovaj projekat putem izrade studije o uticaju na okoliš, pomogli su da se izradi dokumentacija i zakon koji će ubrzati proces davanja dozvola za Južnu interkonekciju - poručio je Nelson.

Dodao je da će ovaj projekat omogućiti diversifikaciju snabdijevanja plina.

- Izbjeći će se monopol, a diversifikacija će povećati sigurnost snabdijevanja plinom. Omogućit će da BiH djeluje sa obavezama Energetske zajednice EU. Jako važno je što će ovo biti od koristi za zaštitu okoliša. Dug je put, ali nadamo se da donosioci odluka nastaviti ulagati napore da se reformira energetski sektor. Ključni zakoni koji su potrebni su državni zakon o električnoj energiji i plinu, kao još 3 zakona u FBiH. Želim pozdraviti i napore Federalnog ministarstva rudarstva i energije koje je zajedno sa USAID-om radilo na pripremi zakona - istakao je Nelson.

Premijer FBiH Fadil Novalić istakao je da se radi o izuzetno važnom projektu.

- Čestitam "BH-Gasu" na postignutim rezultatima, budući da dugo rade na projektu Južne interkonekcije. Želim se zahvaliti ambasadoru Nelsonu na pomoći koju pružaju SAD u proteklim godinama. Zahvalni smo i USAID-u koji je pružio pomoć pri izradi zakona o južnoj interkonekciji koji je danas usvojen na današnjoj sjednici Vlade FBiH. Zahvalni smo i Evropskoj komisiji koja je finansirala projekt novog plinovoda - istakao je Novalić.

Dodao je da je BiH svjesna da ima još obaveza u ispunjavanju uslova Energetske zajednice EU.

- FBiH će raditi na razvoju zakona za energetski sektor kako bi ispunili uvjete Energetske zajednice. Ministarstvo rudarstva i energije započelo je razvoj zakona u FBiH, a uz pomoć USAID-a. Kako bi ove procese doveli do kraja potrebno je da radimo svi zajedno. A prije svega mislim o državnom i plinskom regulatoru u BiH oko kojeg već dugo nemamo saglasnosti. Federacija je spremna da nastavi razgovore o ovom zakonu i pozivam kolege iz RS da nađemo rješenje koje je prihvatljivo za sve - kazao je Novalić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić istakao je da je zahvalan na podršci projektu Južne interkonekcije.

- Ovo će nam omogućiti sigurnost snabdijevanja i povećanje korištenja plina u domaćinstvima tako i industriji. Zahvalni smo USAID-u i ambasadoru Nelsonu na podršci. Zahvalan sam i kompaniji "BH-Gas" koja stoji iza ovog projekta i ohrabrujem ih da aktivnije krenemo realizaciji ovog projekta. Čim su se stvorili uslovi pripremili smo zakon o južnoj interkonekciji koji će olakšati ishođenje dozvola za ovaj projekat. To smo uz pomoć USAID-a uradili za tri mjeseca. Zakon je danas na sjednici Vlade FBiH usvojen jednoglasno i zamolit ćemo Parlament FBiH uraditi isto po hitnom postupku - poručio je Džindić.

Dodao je da se radi i na drugim zakonima.

- Pred nama je veliki posao i spremni smo za njega, ali potrebna nam je sinergija svih institucija - naglasio je Džindić.

Direktor "BH-Gasa" Jasmin Salkić ovom prilikom kazao je da je zahvalan na podršci radu.

- Zahvalni smo podršci Evropske komisije, ali i USAID-a koji su pružali tehničku podršku. Još 2017. Vlada Federacije je ovaj projekat proglasila strateškim. Osnovni razlog je diversifikacija plinskog snadbijevanja što je uslov i Evropske energetske zajednice. Svaka država mora imati dva ulaza za plin. Trenutno imamo samo jedan plinski ulaz, koji je star više od 40 godina. Bitno je da sa ovim projektom BiH će dobiti nove izvore plina. Ovaj projekat ne bi bio moguć bez naših kolega iz Hrvatske i kompanije "Plinacro" - istakao je Salkić.

Dodao je da je u zadnjih godini dana relaksirani odnosi i sa RS.

- Ovo je jedan od osnovnih koraka ka stvaranju povoljnije atmosfere za kreiranje državnog zakona o plinu. Potpisali smo sporazume o transportu plina, instalirali smo mjerače za FBiH. Sve ovo će pomoći ispunjavanju uslova Energetske zajednice EU - naglasio je Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.